Windows systemfiler

Frasen “systemfil” är otydligt kopplad till konceptet för operativsystemet. Ingen dator kan fungera utan systemfiler, så det är så viktigt att förstå vad de är, var de är belägna, vilka problem de kan ha och hur man återställer systemfiler om de är skadade.
Vad är systemfiler
Windows systemmappar
Hur man visar dolda filer
Återställning av systemfil

Vad är systemfiler

Systemfiler, baserat på deras namn, är delar av operativsystemet, inklusive Windows. Dessa filer är ansvariga för att operativsystemet fungerar normalt. Oftast är de dolda. En vanlig användare kan inte ta bort eller ändra dem, eftersom de är nödvändiga för att datorn ska fungera korrekt. Om en systemfil är skadad eller raderad kan datorn fungera eller den laddas inte alls.

Operativsystemfiler lagras oftast i systemmappar som finns på olika platser på datorns systemenhet. Ett exempel på en systemmapp är Windows-mappen eller System32-mappen. System files Det finns flera typer av systemfiler, beroende på innehållet. Operativsystemfiler kan innehålla enhetsdrivrutiner, ikoner, teman, DLL-filer, registerfiler och mer. De vanligaste systemfiländelserna är .DLL, .DRV, .SYS, .CAB.

Vid uppdatering av Windows uppdateras också systemfiler medan detekterade fel i systemet är fixerade eller nya funktioner läggs till. En vanlig användare som inte har avancerad kunskap och lång erfarenhet av att arbeta med en dator rekommenderas inte att ändra, radera eller byta namn på systemfiler för att undvika oönskade konsekvenser.

Windows systemmappar

Filer med Windows-operativsystemet kan lagras både i rotkatalogen på systemenheten och i separata dolda mappar. Vad lagras i dessa systemkataloger? Här är de mest kända av systemmapparna:

 • Documents and Settings. Här är data och användarinställningar (profiler). Strukturen i den här katalogen inkluderar mapparna All Users, Default, User, Public och mappar med användarnamn. Om du tittar i katalogen Documents and Settings kan du se namnen på alla användare som skapas på den här datorn.
 • Program Files. Den här mappen innehåller alla program installerade av användaren. Dessutom finns det applikationer installerade under installationen av Windows-operativsystemet. Varje program har en separat mapp. Efter att programmet har tagits bort från datorn raderas som regel också mappen där den lagrades. Om detta inte händer är det bättre att ta bort en sådan mapp manuellt för att inte täppa till datorns systemenhet.
 • ProgramData. Den här mappen har dykt upp i senaste versionerna av Windows, med början med Windows 7. Vad är syftet med Efter installation av ett program lagras alla dess inställningar och data i användarens systemmappar, såväl som i registret. Därför kan varje datoranvändare konfigurera program i enlighet med sina krav och lagra endast sina applikationsdata. Men för varje program finns data och inställningar som är gemensamma för alla användare (till exempel ordböcker, mallar). Denna information lagras i mappen ProgramData. Den här mappen kan inte tas bort, men du kan ta bort mapparna som innehåller data från avinstallerade program eller tillfälliga data för installerade applikationer för att frigöra utrymme på systemdisken.
 • System Volume Information. Vanligtvis finns den här mappen i rotkatalogen för vilken dator som helst. Datorsystemdata lagras här, till exempel Windows-återställningspunktdata och information om volymskugga. Med andra ord lagras här data för drift av tjänster med denna enhet och data för återställning av operativsystem och filer. Även om du gör denna mapp synlig kan du inte öppna den för en vanlig användare. Vanligtvis tar denna mapp väldigt lite diskutrymme, men ibland av en eller annan anledning blir storleken mycket stor. Till exempel händer detta när många Windows-återställningspunkter ackumuleras eller ett stort antal sparade historik med ändringar i enskilda filer ackumuleras. I det här fallet är det tillåtet att inaktivera systemskydd i datoregenskaperna System Volume Information
  Efter det kan du ta bort onödiga återställningspunkter och inaktivera filändringshistoriken.
 • Windows mapp . Den här mappen innehåller operativsystemet, dess inställningar, drivrutiner och mycket mer. Uppenbarligen kan du inte ta bort den här mappen i alla fall.
 • SoftwareDistribution. Den här mappen finns i Windows-katalogen och används av Windows Update för att ladda ner operativsystemuppdateringar och installera dem senare. Det lagrar också information om tidigare installerade uppdateringar. Dessa data raderas automatiskt av systemet efter en tid, så den här mappen bör inte ta mycket utrymme, och det är inte vettigt att ta bort innehållet. Men om användaren ändå har behov av att rensa innehållet i mappen SoftwareDistribution, som oöverkomligt har ökat vid eventuella fel, rekommenderas det att man begränsar sig till rengöring av mappen \Windows\SoftwareDistribution\Download. Den lagrar nedladdade uppdateringsfiler och att ta bort dem kommer inte att skada operativsystemet.
 • System32. Detta är en mycket viktig mapp där alla inställningar för operativsystemet är lagrade. Dessutom finns verktygsverktyg och systemprogram, till exempel en räknemaskin, anteckningsblock, diskrengöringsverktyg och mycket mer. Den här mappen innehåller också körbara filer utan vilka datorn inte ens startar. Det rekommenderas inte att ta bort eller ändra något i den här mappen, annars kommer datorn inte att kunna fungera och användaren måste installera om Windows.
 • drivers. Detta är mappen som finns i mappen System32. Det lagrar drivrutinsfiler. Dessutom lagras en mycket viktig hosts fil i samma mapp. Denna fil kartar IP-adresser och domännamn. Ofta utsätts denna fil för ett virusattack. I detta fall skriver angriparna sina poster i hosts filen och omdirigerar användaren till de resurser de behöver. I det här fallet går användaren in på en skadlig webbplats och vet inte ens om den, eftersom webbplatsens korrekta adress visas i adressfältet. Datasäkerhetsexperter rekommenderar att du kontrollerar innehållet i denna fil då och då och tar bort alla poster från den, utom raderna 127.0.0.1 localhost eller :: 1 localhost. hosts file
 • config. I denna mapp, som finns i katalogen System32, lagras registerfiler. Uppenbarligen kommer rengöring av detta att leda till att systemet kollapsar. Om du behöver redigera registret bör du göra en säkerhetskopia av den här mappen på flyttbara media. Om den här mappen är tom, har viruset fungerat på datorn. För att återställa systemet rekommenderas att återställa registret till dess ursprungliga tillstånd.

Detta är bara en liten del av systemfilerna och mapparna. Deras plats och namn kan variera något beroende på Windows-versionen. Det är viktigt för vanliga datoranvändare att komma ihåg att systemfiler är direkt relaterade till Windows OS-funktionen, och du kan bara redigera eller ta bort dem om absolut nödvändigt, medan användaren måste vara säker på att hans handlingar inte kommer att störa hans dator.

Hur man visar dolda filer

Som standard är systemfiler dolda. De är inte synliga i Explorer eller i andra filhanterare. Detta gjordes så att oerfarna användare inte av misstag kunde ta bort eller skada någon systemfil eller mapp, vilket skulle leda till att operativsystemet kollapsade eller att det fungerar felaktigt.

Om användaren är säker på att deras handlingar är korrekta kan dessa filer fortfarande synliggöras. Det är mycket enkelt att ställa in det. Det finns flera sätt att synliggöra dolda mappar. I Windows 7 kan detta göras enligt följande.

 1. Klicka på “Start” -knappen och gå till “Control Panel”.Control Panel
 2. Hitta avsnittet “Folder Options” och öppna det.Folder Options
 3. I fönstret som visas, gå till fliken “View” och i de ytterligare parametrarna i avsnittet “Hidden files and folders”, markera alternativet ” Show hidden files and folders”.Show hidden files and folders

För Windows 10 är proceduren nästan densamma.

Öppna aktivitetsfältet och skriv “Folder” i sökfältet.

 • I sökresultaten, hitta alternativet “Show hidden files and folders” och öppna det här avsnittet.
 • Öppna “Advanced Settings” och välj alternativet ” Show hidden files, folders and drives.”

 

När du har genomfört de planerade åtgärderna med systemfiler eller mappar rekommenderas att du stänger av deras synlighet igen för att undvika oavsiktliga skador på viktiga systemfiler.

Återställning av systemfil

Om användaren inte öppnar eller vissa program fungerar fel, en blå skärm visas med fel eller datorn inte laddas alls, är det troligt att vissa systemfiler skadades eller raderades på den här datorn. I det här fallet ska du inte få panik och försöka installera Windows igen. Det finns flera sätt att lösa problemet.

Windows innehåller ett inbyggt verktyg för att kontrollera systemfiler – System File Checker tool (SFC). Den skannar datorn och identifierar modifierade eller skadade systemfiler. Dessutom ersätter detta verktyg de ändrade systemfilerna med rätt. Därför används detta verktyg för att fixa Windows-systemfel. Hur kör man SFC för att skanna systemet?

 1. Öppna datorn “Start” och i sökningen skriver du frasen “Command Prompt”.
 2. Högerklicka på det hittade programmet och välj kommandot “Run as administrator”.
 3. Ange sfc /scannow kommandot. Skanningsprocessen kan ta lite tid. Innan det slutar kan kommandofönstret inte stängas.System File Checker tool

Om allt är i ordning på din dator kommer meddelandet “Windows Resource Protection did not find any integrity violations” att visas i slutet av verktyget. Detta är dock inte alltid fallet. Om SFC-verktyget hittade några ändringar i systemfilerna men inte kan fixa det kommer meddelandet “Windows Resource Protection found corrupt files but was unable to fix some of them” visas. I så fall startar du datorn i säkert läge och kör kommandot sfc / scannow igen.

Om SFC-verktyget inte kunde fixa operativsystemfel, hände det troligtvis eftersom programmet inte kunde hämta de nödvändiga filerna från Windows-bilden. Till exempel eftersom Windows-bilden också skadades. I det här fallet kan du använda ett annat verktyg – Deployment Image Servicing and Management (DISM), som som standard är integrerat i Windows 10 och Windows 8.1. För Windows 7 och tidigare finns det ett systemuppdateringsberedskapsverktyg som kan laddas ner från den officiella Microsofts webbplats.

För att köra DISM-verktyget öppnar du kommandoraden som administratör. För att kontrollera om det finns skador i Windows-bilden anger du kommandot DISM /Online/Cleanup-Image/CheckHealth. När du använder detta kommando görs inga ändringar i lagring av komponenterna i Windows-bilden, men endast skanningar av tidigare inspelade värden och händelser i Windows-loggen skannas. Teamet kontrollerar om filerna var markerade som skadade och om det är möjligt att fixa dessa skador.

För att fullständigt skanna alla komponenter i Windows-bilden måste du ange kommandot DISM /Online/Cleanup-Image/ScanHealth. Om det finns skador i systemet kommer verktyget att visa meddelanden om att komponentlagring ska återställas eller att ett fel inträffade under ett fjärrprocedursamtal eller att den angivna exportkällan för objektet inte hittades. Allt detta är bevis på att Windows-systembilden har skadats och bör återställas.

Du kan återställa en Windows-bild om du har tillgång till Internet, eftersom DISM-verktyget kommer att kontakta Windows Update Center, varifrån det kommer att ladda ner och automatiskt uppdatera skadade eller raderade objekt. För att göra detta skriver du kommandot DISM /Online /Cleanup-Image/RestoreHealth på kommandotolken. Denna process kan ta ganska länge. I slutändan bör ett meddelande visas om att återställningen var framgångsrik.

När Windows-komponentlagret har återställts kan du starta skanningen av SFC-systemfiler genom att skriva sfc / scannow vid kommandotolken. Verktyget kommer att ersätta de skadade systemfilerna från Windows-bilden.

Om ovanstående steg för att återställa systemfiler inte hjälpte, kan du använda Systemåterställning till tidigare tillstånd. I detta fall försvinner dock alla program som installerats efter det valda systemåterställningsdatumet från datorn.

För datorer med operativsystem Windows 8, Windows 8.1 och Windows 10 kan du använda “Reset this PC”. I detta fall kommer alla datorinställningar att återgå till sitt ursprungliga tillstånd. Observera att det finns två alternativ att välja mellan vid start:

 • Systemåterställning utan att ta bort personliga filer.
 • Systemåterställning med radering av all data.

När du väljer det andra alternativet kommer alla användares personuppgifter att raderas, inklusive musik, filmer, fotografier och personliga dokument, och specialverktyg måste användas för att återställa dem.