Opera webbläsare

Opera-webbläsaren har varit väldigt populär över hela världen för inte så länge sedan. Först under de senaste åren har Operas betyg sjunkit, men den här webbläsaren är fortfarande bland de tio mest populära i världen och den används av miljoner människor. Opera har många fördelar, inklusive förekomsten av ett “Turbo” -läge, som påskyndar laddning av sidor och sparar trafik, en inbyggd VPN-tjänst och annonsblockerare, ett batterisparläge och mycket mer.
Hur man exporterar bokmärken från Opera
Hur du importerar bokmärken i Opera
Hur man rensar historia i Opera
Hur man rensar cache i Opera
Hur du sparar Speed Dial i Opera
Hur man tar bort annonser i Opera
VPN i Opera

Hur man exporterar bokmärken från Opera

Exportera bokmärken från Opera används för att överföra dem till en annan webbläsare eller till en annan dator. Det finns flera sätt att exportera bokmärken, beroende på din webbläsarversion. I äldre versioner av Opera med Presto-motorn görs det enkelt att exportera bokmärken med de inbyggda webbläsarverktygen.

För att exportera bokmärken från Opera i den gamla versionen, öppna en webbläsare och gå till dess inställningar. Öppna avsnittet “Export and Import” och välj “Export Opera Bookmarks”.
 Spara Opera-bokmärken
Välj den mapp där filen ska lagras och skriv namnet och klicka sedan på “Save” -knappen. När processen med att spara bokmärken i en fil är klar kan de importeras till Opera-webbläsaren på en annan dator. Observera att denna webbläsarmotor också ska vara Presto.

För att överföra Opera-bokmärken till en annan webbläsare, till exempel Google Chrome, bör du spara dem i HTML-format. För att göra detta, öppna Opera-inställningarna och välj “Export bookmarks as HTML” under “Export and Import”.
 Opera browser export bookmarks
Välj den mapp där Opera-bokmärkesfilen kommer att sparas, skriv filens namn och klicka på “Save” -knappen. När filen med de exporterade bokmärken har sparats i HTML-format kan den importeras till de flesta moderna webbläsare.

Nya versioner av Opera-webbläsaren bytte till Chromium-motorn, varefter möjligheten att exportera Opera-bokmärken med de inbyggda verktygen i denna webbläsare förlorades. Det finns flera sätt att lösa detta problem.

 1. Synkronisera Opera-webbläsare med ett konto. Klicka på ikonen “Synchronize” till höger om webbläsarens adressfält eller hitta objektet “Synchronize” i Opera-inställningarna. Spara Opera-bokmärken Skapa ett konto, klicka på knappen “Synchronize” och gå till ditt Opera-konto på en annan dator. I detta fall synkroniseras bokmärken i båda webbläsarna. Nu kan du gå till Opera-webbläsaren på vilken dator som helst under ditt konto och se samma bokmärken.
 2. Använd speciella tillägg från tredje part för att exportera bokmärken. När du hittat önskat tillägg går du till webbläsarmenyn och väljer “Get Extensions” under “Extensions”. Hitta tillägget du behöver på den officiella webbplatsen för Opera-tillägg och installera den. Exportera dina webbläsares bokmärken i enlighet med algoritmen för det tillägg du valt.
 3. Manuell export av bokmärkesfil. Hitta platsen på din dator där Opera-bokmärkesfilen är lagrad. För att göra detta, gå till webbläsarmenyn och välj “Hepl” och “About Opera”. Opera webbläsare bokmärken Hitta sökvägen till webbläsarens bokmärken i menyn som öppnas. Synkronisera bokmärken Opera I någon av filhanterarna hittar du filen med namnet Bookmarks i den angivna sökvägen och kopierar den till ett externt medium. Överför den bokmärkta filen till Opera-webbläsarkatalogen på en annan dator.

Hur du importerar bokmärken i Opera

Importera bokmärken i webbläsaren Opera kan vara praktiskt, till exempel när du installerar om din dator eller kopierar bokmärken från andra webbläsare. Handlingen i detta fall beror på webbläsarens version, men huvudpunkterna för varje version av Opera kommer att vara desamma.

Följ dessa steg för att importera bokmärken till Opera i en av de senaste versionerna från en annan webbläsare som är installerad på samma dator.

 1. Från Opera-menyn väljer du “Bookmarks” och går till avsnittet ” Import bookmarks and settings …”. Opera importerar bokmärken
 2. I det öppnade fönstret för att importera bokmärken och inställningar, välj den webbläsare som du vill importera bokmärken från och ta bort alla markerade alternativ, vilket bara lämnar avsnittet “Favorites/Bookmarks”. Importera exportbokmärken Opera
 3. Klicka på “Import” -knappen och vänta tills processen är klar.
 4. Klicka på “Finish” -knappen.

Om du har behov av att kopiera bokmärken från webbläsaren Opera som är installerad på en annan dator, utför du följande åtgärdssekvens.

 1. Exportera bokmärken till en separat fil, som beskrivs i föregående avsnitt. För att göra detta, gå till avsnittet “About Opera” i Opera-huvudmenyn och hitta sökvägen till Bookmarks-filen där bokmärken lagras. Kopiera det till externa media.
 2. Kopiera Bookmarks-filen från det externa mediet till Opera-katalogen på datorn där Opera-bokmärken kommer att importeras. Vanligtvis det C:\Users\User\AppData\Roaming\Opera Software\Opera Stable. Observera att med denna metod kommer alla bokmärken i Opera-webbläsaren på den här datorn efter att ha kopierat Bookmarks-filen ersatts med importerade.

Förutom ovanstående metoder kan du också använda tredjepartsapplikationer eller synkronisera Opera-webbläsare med konton.

Hur man rensar historia i Opera

Liksom många andra webbläsare sparar Opera information om webbplatser som besökts i webbläsarhistoriken. Det här är mycket bekvämt, eftersom du alltid snabbt kan hitta rätt webbplats genom att titta på listan över webbplatser som användaren besökte en viss dag. Men samtidigt är den sparade historiken för webbplatsbesök ett hot mot integriteten för användardata. Därför, om du arbetar på en utländsk dator i Opera-webbläsaren och inte vill att dess ägare ska veta vilka webbplatser du har besökt, rekommenderas det att du rensar webbläsningshistoriken för webbplatser i webbläsaren när du är klar med din dator.

För att se Opera’s historia, gå till webbläsarens meny och öppna avsnittet “History”. I undermenyn som visas väljer du objektet “History”. Opera klar historia
I fönstret som öppnas kan du se alla webbplatser som du besökte en viss dag. Tidpunkten för att besöka webbplatserna indikeras också. Du kan öppna vilken som helst av dem genom att klicka på linjen med den här webbplatsen. Om du behöver hitta det datum du besökte en webbplats skriver du dess namn eller adress i raden “Search history”. Observera att sökresultaten börjar visas när du skriver de första bokstäverna på webbplatsens namn eller adress.

Om du inte vill rensa hela besökens historik, men bara ta bort enskilda webbplatser från den allmänna listan över visade sidor, håll muspekaren över raden med önskad webbplats. Ett kors visas i slutet av linjen. Opera raderar historik
Klicka på korset så kommer denna webbplats att försvinna från din surfhistorik.

För att rensa Operas besökshistoria klickar du på knappen “Clear browsing data…” i samma fönster.Opera search history
Det här avsnittet kan också nås från Opera-menyn. För att göra detta, gå till menyn, öppna avsnittet “History” och välj “Clear browsing data”.
Välj ett tidsintervall i fönstret som öppnas. Historik i Opera-webbläsaren
Om du bara vill rensa listan över webbplatser som du har besökt under den angivna tidsperioden, låt bara det första objektet kontrolleras. Samtidigt kommer webbplatserna du besöker att raderas från historiken, men inloggningarna och lösenorden för dem kommer att sparas, och du behöver inte ange dem manuellt nästa gång du besöker dessa sidor. Ta bort historik på Opera Annars raderas alla sparade inloggningar och lösenord till webbplatser.

När du har valt tidsintervallet och kontrollerat alla nödvändiga alternativ klickar du på knappen “Clear data”. I slutet av borttagningsprocessen kommer webbplatserna du besöker inte längre återspeglas i din webbläsarhistorik.

Hur man rensar cache i Opera

Så snart du öppnar en ny webbplats lagras dess element (bilder, multimedia, delar av koden, etc.) på en separat plats på din dator som kallas webbläsarens cache. När du laddar om sidorna på webbplatsen kommer dess element inte att tas från servern som webbplatsen är lagrad på, utan från din dator, vilket avsevärt minskar laddningstiden för webbplatsen. Trots att cachen är väldigt bekväm att använda måste den ibland rengöras. Det kan finnas flera skäl till detta. Ju fler platser du besöker, desto större blir cachen, och du måste ta bort den för att frigöra diskutrymme på din dator. Dessutom hjälper det att rensa cachen ibland med felaktig visning av sidorna på en webbplats.

Så här rensar du cachen i Opera:

 1. I huvudmenyn i Opera-webbläsaren öppnar du avsnittet “History” och klickar på “Clear browsing data”. Opera rensa cache
 2. I fönstret som visas väljer du tidsintervallet och kontrollerar “Cached images and files”. Avmarkera alla andra markeringar om du inte kommer att rensa din surfhistorik och cookies. Opera radera cache
 3. Klicka på knappen “Clear data”.

Observera att om du inte bara rensar cacheminnet, utan också cookies, kommer alla sparade inloggningar och lösenord till webbplatserna att raderas, och de måste anges igen.

Hur du sparar Speed Dial i Opera

Speed Dial låter dig snabbt och bekvämt komma åt dina favoritwebbplatser. Det är en uppsättning rektanglar med en logotyp eller webbplatsnamn.Speed Dial Opera
För att ändra utseendet på Speed Dial, gå till dina webbläsarinställningar, välj “Advanced” och gå till “Browser” -avsnittet. I det här avsnittet kan du dölja Speed Dial, öka storleken på dess brickor, ställa in alternativet för att automatiskt konfigurera det maximala antalet kolumner och så vidare. Här kan du slå på Speed Dial, om det var inaktiverat.Opera Speed Dial settings
Fördelen med Speed Dial är möjligheten att anpassa webbläsaren enligt användarinställningar. I Speed Dial kan du särskilt ändra Opera-bakgrundsbild och tema. För att göra detta måste du högerklicka i ett fritt fält på panelen och välja avsnittet “Change wallpaper” i menyn som visas.Opera browser Speed Dial
Här kan du lägga till din egen bild eller foto som bakgrundsbild. Det är viktigt att komma ihåg att för att få en vacker bakgrund krävs högupplösta bilder. För detta ändamål är de ritningar som används för bakgrunden på datorns skrivbord lämpliga. Opera disable Speed Dial
För att lägga till en webbplats till Speed Dial klickar du bara på brickan med inskriptionen “+ Add a site” och anger sedan dess adress eller välj den från de föreslagna alternativen.Speed Dial fvd Opera
Om du vill ta bort webbplatsen från Speed Dial, högerklicka på den och välj “Move to Trash” från menyn som visas. Samma meny kan öppnas genom att vänsterklicka på symbolen för tre punkter i brickans övre högra hörn.

Ordningen på brickor kan ändras genom att helt enkelt dra brickorna med musen till önskad plats. Speed Dial-plattor kan grupperas i separata tematiska block – mappar, som också kommer att visas i form av plattor med flera element inuti. Mappar skapas väldigt enkelt: du måste dra en kakel över en annan med musen. Opera mini Speed Dial
Namnet på mappen kan ändras genom att högerklicka på mappen och välja “Edit title”. Varje mappobjekt kan öppnas individuellt eller alla mappobjekt kan öppnas samtidigt. För att göra detta, högerklicka på mappen och välj ett av “Open all …” -objekten. Vad är poängen med att skapa sådana mappar? I dem kan du till exempel lägga till de webbplatser som du öppnar omedelbart efter att webbläsaren startats: nyhetssidor, e-post, en företagswebbplats och sedan öppna dem samtidigt med två musklick.

Du kan placera alla webbplatser öppna i webbläsaren i en mapp på en gång. Till exempel har du flera nyhetssajter öppna i din Opera-webbläsare och du vill gruppera dem på Speed Dial. För att göra detta högerklickar du i flikområdet längst upp i webbläsaren och väljer “Save all tabs as a @Speed Dial folder” i menyn som öppnas.Opera Speed Dial folder location
Om du vill att Speed Dial ska öppnas omedelbart efter att ha startat Opera-webbläsaren, öppna dess inställningar, gå till avsnittet “Basic”, hitta blocket “On Startup” och kontrollera alternativet “Begin fresh with start page”.Opera Speed Dial folder
Hur sparar jag i Opera Speed Dial? Du kan göra detta på olika sätt och det enklaste av dem är att synkronisera webbläsardata med ett konto. Gå till webbläsarens huvudmeny och välj avsnittet “Synchronize”. I fönstret som visas klickar du på knappen “create an account”. Klicka på knappen “Synchronize” när du har skapat kontot. Gå till samma avsnitt på vilken dator som helst, klicka på knappen “Sign in” och ange din kontoinformation. I det här fallet kommer webbläsaren att ha samma utseende som på din dator, men troligen kommer Speed Dial att vara annorlunda.

För att ladda ner Speed Dial på en annan dator, logga in på Opera under ditt konto och tryck på tangentkombinationen Ctrl+Shift+B. Välj “Other Speed Dials” i menyn som visas och hitta din Speed Dial bland dem. Markera alla brickor på din @ Speed Dial och högerklicka. Välj “Copy” -objektet.Import Speed Dial Opera
Gå till menyn till vänster, gå till fliken “Speed Dial”, högerklicka i fältet Speed Dial och välj “Paste” och radera sedan alla extra brickor.

Hur man tar bort annonser i Opera

Annonsering hjälper till att effektivt marknadsföra produkter och tjänster, men vissa webbplatser är så trånga med reklamblock att allt börjar irritera. Lyckligtvis använder de senaste versionerna av Opera-webbläsaren den inbyggda annonsblockeraren och är lätta att konfigurera. För att bli av med irriterande banners behöver användaren bara aktivera låset. Hur tar man bort annonser i Opera?

 1. Öppna avsnittet “Settings” i Opera-menyn.
 2. Bland huvudinställningarna, hitta avsnittet “Block ads”. Hur man tar bort annonser från Opera
 3. Aktivera alternativet “Block ads and surf the web up to three times faster”. För att göra detta, flytta reglaget till höger i slutet av linjen. Hur man stoppar annonser i Opera-webbläsaren
 4. Om du vill att annonser ska visas på vissa webbplatser lägger du till dem i undantagslistan. För att göra detta, klicka på länken “Manage exceptions” och lägg till webbplatsadressen i listan med uteslutning.Disable adblock Opera När som helst kan du ta bort webbplatser från uteslutningslistan genom att klicka på prickarna i slutet av raden med platsnamnet och välja “Remove”.

Därefter, om så önskas, kan annonsblockeraren stängas av igen i webbläsarinställningarna.

VPN i Opera

VPN är en teknik som skapar en krypterad anslutning ovanpå din Internet-anslutning. En VPN ersätter en dators IP-adress med en dummy, medan användaren blir nästan osynlig i nätverket. Detta faktum används ofta för att kringgå blockering av webbplatser. Dessutom ökar användningen av VPN avsevärt säkerheten för surfning på internet. Detta är särskilt viktigt när du arbetar med offentliga Wi-Fi-nätverk. Om din dator körs med VPN aktiverat kommer ingen att kunna fånga in dina inloggningar, lösenord och annan känslig information.

I den senaste Opera-webbläsaren finns det en intern inställning som låter dig aktivera VPN när du besöker webbplatser. Hur aktiverar du VPN i Opera?

 1. Öppna avsnittet “Settings” i Opera-huvudmenyn.
 2. Expandera avsnittet “Advanced” och gå till “Privacy & Security”.Opera free vpn
 3. I avsnittet “Privacy & Security” bläddrar du ner på sidan och hittar blocket “VPN”. Flytta skjutreglaget till höger i avsnittet “Enable VPN”.Opera browser vpn

Nu kommer en blå VPN-ikon att visas i adressfältet i webbläsaren framför webbplatsadressen. Du kan klicka på den och välja din virtuella plats. Enable vpn in Opera
Om du ställer in alternativet “Optimal location” väljs servern som har optimal hastighet. Samtidigt bör vi inte glömma att nu anslutningen till webbplatser kommer att göras via tredjepartsservrar, och detta kan påverka hastigheten för laddningssidor. Av detta skäl rekommenderas att du bara ansluter Opera VPN-klienten vid behov och inaktiverar den under normal surfning på Internet.