Hur sätter du lösenordet på Excel

I ovanstående material här kommer du att lära dig mer om funktionerna i Excel-filer och i synnerhet om hur att upprätthålla sekretessen av informationen i dessa filer. Dessa färdigheter kan vara användbara i olika situationer. Till exempel, om mer än en person i din organisation använder båda samma Excel-fil, är det ofta nödvändigt att skydda ett eller annat sätt uppgifterna i en Excel-arbetsbok eller förändringen från visning av andra människor. MS Excel-applikationen gör det enkelt att lösa alla dessa uppgifter. Med hjälp av informationen häri, kommer även nybörjare att kunna blockera en Excel-arbetsbok eller enskilda ark av denna bok från vyn eller redigera deras innehåll.
Så här lägger du lösenordet för att öppna en Excel-fil
Hur låser man en Excel-arbetsbok från ändringar
Så här ställer du in skydd på ett Excel-ark
Så här skyddar du en Excel-arbetsbok
Några uppgifter om Excel-arkskydd

Så här lägger du lösenordet för att öppna en Excel-fil

Om du lagrar dina Excel-filer på företagets server eller på en arbetsdator som andra personer har tillgång till kan du skydda dina dokument från obehörig åtkomst genom att ange ett lösenord för att öppna Excel. I det här fallet kommer ingen att kunna öppna dessa filer, förutom dig.

För att installera sådant skydd, öppna Excel-arbetsboken som du vill kryptera. På toppmenyn, klicka på “File” knappen, i listan som visas, välj avsnittet “Info” och klicka på “Protect Workbook” knappen. Klicka på “Encrypt with Password”” i den öppna menyn. Ett fönster visas för att kryptera dokumentet med lösenordsinmatningsfältet. Ange lösenordet och klicka på “OK”. I nästa fönster anger du lösenordets bekräftelse och klickar på “OK” igen.

Ange lösenordet i Excel-filen

Efter dessa manipuleringar måste du spara filen. Nästa gång du startar filen kan du inte öppna den tills du anger ett lösenord.

Hur låser man en Excel-arbetsbok från ändringar

Om du använder det här skyddsalternativet för Excel-arbetsbok kan alla användare se innehållet i arbetsboken, men kommer inte att kunna ändra på det. För att upprätta skydd av detta slag är det nödvändigt att utföra följande åtgärder.

 1. Öppna Excel-arbetsboken och klicka på “Save As”. Klicka på knappen “Tools” längst ner i det expanderade fönstret.
 2. I menyn som visas väljer du “General options” och i dialogrutan som öppnas, anger du det lösenord du har valt i fältet “Password to open””. Du kan också välja alternativet “Read-only recommend”.
  Skydda Excel-arbetsboken från redigering
 3. I samma dialogruta kan du skydda Excel-filen inte bara från ändringen utan också från obehörig öppning. För att göra detta anger du lösenordet i fältet “Password to open” och i fältet “Password to modify”. Experter rekommenderar att du ställer in skyddet så att dessa lösenord inte matchar. Klicka på “OK”.
  Delad Excel-fil
 4. Bekräfta båda lösenorden och klicka på “OK”.
 5. För att det installerade skyddet ska fungera, spara filen.

Så här ställer du in skydd på ett Excel-ark

Sekvensen av åtgärder vid installation av skydd på ett Excel-ark varierar något beroende på versionen av programmet. För Excel 2010 och högre skyddas arken i följande ordning.

 1. Högerklicka på fliken med arknamnet längst ner på skärmen. En meny visas där du väljer objektet “Protect Sheet”. En liknande åtgärd kan utföras genom att välja objektet “Review” i toppmenyn och klicka på “Protect sheet …” -knappen.
  Excel skydda arbetsbladet
 2. I dialogrutan som visas måste du ange ett lösenord för att skydda arket. Detta lösenord bör komma ihåg eller skrivas ned för att inte förlora det vid rätt tidpunkt. Du kan lämna lösenordsfältet tomt. I det här fallet kommer arket eller dess element fortfarande att skyddas mot oavsiktliga ändringar. För att låsa upp sådana ark, välj bara avsnittet “Unprotect sheet …”.
 3. När du har lagt in lösenordet väljer du i de föreslagna listan de åtgärder som användare kan utföra när arket är skyddat och klickar på “OK” -knappen.
  Excel skyddsark
 4. I dialogrutan som visas ska du skriva lösenordet en gång till för att försäkra dig om att lösenordet har skrivits in korrekt, utan oavsiktliga skrivfel. Efter att ha klickat på “OK” -knappen, är skyddet för Excel-kalkylbladet klart.

Så här skyddar du en Excel-arbetsbok

Förutom att skydda enskilda ark kan du ställa in skydd för hela Excel-arbetsboken. Det här görs så att du inte kan lägga till nya lakan, flytta dem, radera, byta namn eller visa dolda ark. Den här versionen av skyddet skiljer sig från ovanstående blockering av Excel-arbetsboken från ändringar, eftersom den huvudsakligen handlar om bokens struktur. Excel-arbetsboken är låst enligt följande.

 1. På toppmenyn i Excel klickar du på knappen “Review” och i “Changes” -delen klickar du på knappen “Protect Workbook”.
 2. I dialogrutan som visas väljer du avsnittet “Protect Structure and Windows”. Om du väljer alternativet “Structure” blir det omöjligt att visa de dolda kalkylbladen, samt byta namn på, radera, flytta och dölja några ark i Excel-arbetsboken. Användare kommer inte heller att kunna lägga in nya ark och kopiera dem till en annan bok. Om du väljer “Windows”, kan du inte ändra storlek och position för Excel-arbetsboksfönstren. Observera att det här alternativet inte är tillgängligt i Excel 2013 och Excel 2016.
  Skydda data i Excel
 3. I fältet “Password” anger du lösenordet som är installerat i Excel-arbetsboken och klickar på “OK”. Som för arkskydd kan lösenordsfältet lämnas tomt. I det här fallet kan alla användare låsa upp boken med en knapptryckning.
 4. I lösenordsbekräftelsefönstret som visas skriver du lösenordet igen och klickar på “OK”. Därefter låses Excel-arbetsboken.

Några uppgifter om Excel-arkskydd

Många användare tror att så fort de sätter ett lösenord på en separat Excel-kalkylblad, kommer data från den här filen skyddas mot obehörig åtkomst. I själva verket är den här funktionen inte avsedd för att hindra andra att komma åt den lösenordslåsta informationen. Och allt eftersom en mycket enkel krypteringsmekanism används för att skydda Excel-kalkylblad. Sådana lösenord kan inte hackas.

Detta gäller särskilt tidigare versioner av MS Excel (före Excel 2010). Lösenord till dessa data kan enkelt spricka även en skolpojke. Och oavsett hur länge och komplicerat lösenordet var inställt. För att ta bort sådana lösenord är det tillräckligt att bara använda en enkel VBA-kod. Men även senare versioner av MS Excel garanterar inte skyddet av Excel-ark från obehörig åtkomst. Trots det faktum att i dessa versioner av Excel använde en mer sofistikerad krypteringsalgoritmer, säkra känsliga uppgifter är fortfarande sårbara, och de kan nås även utan att känna till lösenordet.

I det här fallet, om kryptering av Excel-ark lätt kan tas bort, är det vettigt att ställa sitt skydd alls? Givetvis är det meningsfullt. Först av allt, är kryptering appliceras på ark av en Excel-arbetsbok, förhindrar oavsiktlig ändring av data i celler eller ändra formler för att arbeta med tabeller. Blockering av kalkylblad i en Excel-arbetsbok används ofta när flera personer använder filen samtidigt.

Således, om du vill skydda dina data från oavsiktlig modifiering, kan du helt säkert göra detta genom att kryptera Excelarbetsböckerna. Men om du har väldigt viktiga dokument och vill behålla sin konfidentialitet, lagra dem aldrig i Excel-filer.

För att utföra största möjliga skydd för Excel-filer, bör följande rekommendationer följas:

 • Kryptera Excel-fil med olika lösenord för att öppna och ändra data.
 • Använd för kryptering de mest tillförlitliga lösenord som innehåller bokstäver i olika register, nummer och speciella symboler. Lösenorden genereras bäst med hjälp av specialverktyg.
 • För att arbeta med tabeller, använd versioner som inte är lägre än Excel 2010.
 • Skydda strukturen i Excel-arbetsboken så att andra användare inte kan byta namn på arken, byta dem, ändra eller ta bort dem.
 • Spara viktiga konfidentiella Excel-filer på en speciell plats som inte är tillgänglig för andra användare. Till exempel på en skyddad disk.

Här är bara grundläggande alternativ för att skydda information i Excel-filer. Ansökan ger gott om möjligheter att behålla sekretessen och integriteten hos information som lagras i kalkylblad. Till exempel kan du bara låsa enskilda tabellceller. Men även med informationen som beskrivs här kan du på ett tillförlitligt sätt skydda dina Excel-filer från biverkningar från andra människor.