Tillfälliga filer

Många användare av datorer och bärbara datorer vet att bland deras stora antal filer på sina enheter finns så kallade “temporära filer”. Vissa tror att de måste tas bort på ett eller annat sätt. Andra användare är försiktiga med att göra detta eftersom de tror att det kommer att skada deras dator. Vad är temporära filer? Var lagras de och ska de raderas?
Vad är tillfälliga filer?
Word Midlertidiga filer
Hur återställer du tillfälliga Word-filer?
Tillfälliga Excel-filer
Hur återställer du tillfälliga Excel-filer?
Tillfälliga Internetfiler

Vad är tillfälliga filer?

Tillfälliga filer skapas av operativsystemet eller programmen under deras arbete. Varför behöver du det? RAM: n i datorn lagrar koderna för löpande program, liksom mellanprodukten, ingångs- och utgångsdata som processorn behandlar. Mängden datorminne är inte lika stort som volymen av hårddiskar. Självklart är ju mindre minne laddat, ju snabbare datorn fungerar.

Baserat på dessa överväganden lagras stora mängder information som behandlas av systemet eller spolprogram inte i RAM, men i speciella filer som kallas tillfälliga filer. Temporära filer kan också innehålla säkerhetskopior av de data som används för närvarande. MS Word skapar till exempel tillfälliga filer med löpande dokument. Om en dator kraschar, kan informationen återställas från en tillfällig fil.

Tillfälliga filer lagras i specialmappar. De är lätt igenkännliga av TMP-förlängningen i slutet av filen och ibland av tilde-tecknet (~) före en sådan fil.
Tillfällig fil
Under normal PC-drift stängs och stängs dessa filer vid Windows-avstängning. Men när vissa program eller programfel uppstår, stängs inte dessa filer korrekt och tas inte bort när datorn är avstängd. Med tiden kan de ackumulera mycket, vilket påverkar datorns prestanda.

Experter rekommenderar att du regelbundet rengör datorn från tillfälliga filer. Detta kan göras på olika sätt. Till exempel manuellt genom att rensa TEMP-mappen. Dess placering beror på versionen av Windows. Till exempel i Windows 7 lagras tillfälliga filer på två ställen: i mappen med adressen С: Windows\Temp och i mappen C:Users\user_name\App Data\Local\Temp.

Dessutom finns det ett stort antal program som automatiskt rensar temporära filer. Med dessa applikationer kan du enkelt släppa din dator från tillfälliga filer, vilket gör att även nybörjare kan använda sådana program.

Word Midlertidiga filer

MS Word-kontorsprogrammet bestämmer automatiskt var och vid vilken tidpunkt du behöver skapa en temporär fil. Temporära Word-filer lagras tills programmet är stängt. Så snart som arbetet med Word är klart stängs tillfälliga filer automatiskt och raderas. Varför skapar Word tillfälliga filer? Det finns två skäl.

 • Öka applikationshastigheten. Om datorn inte har tillräckliga resurser vid arbetet med Word, flyttar programmet en del av dokumentet från RAM till disk som inte används för närvarande. Det överförs oanvända element i ansökningskoden. Detta frigör en betydande del av datorns RAM, vilket säkerställer hög arbetshastighet med MS Word.
 • Skapa en säkerhetskopia av dokumentet för att undvika förlust av information i händelse av funktionsfel i applikationen eller datorn. Word från tid till annan skapar en backupfil av det behandlade dokumentet med samma namn som originalet.

Word-temporära filer
Ofta kan tillfälliga filer spara information som förlorats på grund av en PC-krasch. Användaren behöver bara utföra en serie sekventiella steg för att återställa Word-data från en temporär fil.

Hur återställer du tillfälliga Word-filer?

Vad kan det behövas för att återställa en temporär Word-fil? Du måste vända sig till tillfälliga filer när du har arbetat med ett Word-dokument under en tid, och sedan kraschade datorn eller programmet. I det här fallet, om du öppnar dokumentet, försvinner de oskyddade data. Hur återställer man förlorad information? Först kan du försöka återställa de osparade dataen med hjälp av själva Word-programmet.

För att göra detta, starta MS Word och gå till “File” -menyn efter felet. Välj “Open”. Ett fönster kommer att visas, längst ner som kommer att vara inskriptionen “Recover Unsaved Documents”.
Återställ MS Word Temporära filer
När du klickar på den här bildtexten visas en lista med filer, bland vilka du ska välja önskad fil. Efter att ha klickat på det öppnas ett dokument med den senaste automatiskt sparade informationen.
Tyvärr fungerar inte ovanstående metod alltid, och du måste använda andra metoder för att återställa förlorad information. Till exempel kan du använda data som är lagrade i Word-temporära filer.

Stäng alla MS Office-program och öppna Word. Klicka på “File” i huvudmenyn och välj avsnittet “Options”. Gå till fliken “Save” och sök efter sökvägen till mappen med tillfälliga Word-filer i avsnittet “AutoRecover file location”.
Auto spara MS Word
Kopiera sökvägen till mappen där de temporära Word-filerna lagras och klistra in den i sökrutan för Utforskare. Gå till den här mappen och hitta dokumentet du behöver efter filnamn, datum och tid för dess senaste ändring. Högerklicka på den valda filen och välj objektet “Öppna med” i snabbmenyn. Som en applikation för att öppna filen, välj Word.

Dessa metoder bidrar som regel till att lösa problemet med att återställa information som förlorats på grund av misslyckandet i MS Word. Men tyvärr händer detta inte alltid. Det är därför rekommenderat att spara ändringar i dokument oftare genom att trycka på knapparna “Ctrl + S” eller “Shift + F12” eller genom att spara dokumentet genom att trycka på diskettikonen i MS Word-menyn.

Tillfälliga Excel-filer

Office MS Excel, såväl som Word, innehåller funktionen av mellanliggande automatisk sparning av filer. Om den här funktionen är aktiv sparar programmet regelbundet säkerhetskopior av Excel-filen i en temporär fil. Om den här funktionen är inaktiverad kan du slå på den igen med enkla steg.

För att göra detta kör du MS Excel-programmet och går till menyalternativet “File”. Öppna “Excel Options” och välj “Save” -delen. I fönstret som öppnas kontrollerar du alternativet “Save AutoRecover information every” och ställer in tidsintervallet mellan det automatiska sparandet av dokumentet. På lågdrivna datorer rekommenderas inte att ställa in tidsintervallet mellan spara mindre än 5 minuter, annars fungerar datorn långsamt och instabil.
Tillfälliga Excel-filer
I samma fönster kan du se i vilken mapp de tillfälliga Excel-filerna är lagrade och hitta sökvägen till den här mappen i avsnittet “AutoRecover file location”.

Hur återställer du tillfälliga Excel-filer?

Om datorn kraschar och Excel kraschar är det möjligt att vissa data som matas in i dokumentet före kraschen kommer att gå vilse under nästa körning av MS Excel. Du kan försöka återställa dem med en säkerhetskopia av dokumentet, som lagras i en temporär fil. MS Excel lagrar tillfälliga kopior av dokument i två typer av filer:

 • auto spara filer;
 • temporära filer av oskyddade böcker.

Platsen för de automatiska spara filerna kan variera beroende på operativsystem och användarkonto. För att ta reda på var Excel lägger in autosave-filerna måste du gå till programinställningarna.

 1. Öppna avsnittet “File” i huvudmenyn i Excel.
 2. Gå till avsnittet “Options”.
 3. I fönstret Parametrar som öppnas, hittar du fältet “AutoRecover file location” i avsnittet “Save”. Det här fältet anger vägen till mappen där de automatiskt sparade Excel-filerna lagras. Den här sökvägen kan kopieras, klistras in i Utforskaren och i den öppna mappen för att hitta filen du behöver.

Excel automatiskt spara
I händelse av att när du stänger Excel-dokumentet väljer du kommandot “Spara inte” eller en dator kraschar, du kan försöka återställa innehållet i filen vid stängning. För att göra detta måste du använda tillfälliga filer av obehandlade Excel-arbetsböcker. MS Excel 2010 och senare versioner av programmet tillåter dig att göra detta med hjälp av verktygen i själva programmet.

 1. Öppna Excel-filen med osparade ändringar.
 2. Öppna “Info” -menyn på menyn “File”.
 3. I avsnittet “Versions” klickar du på knappen “Manage Versions” och väljer alternativet “Recover Unsaved Workbooks”. Återställ obehandlade böcker
 4. Bläddra igenom listan över dokumentversioner en efter en och välj önskat alternativ. Här kan du se sökvägen till mappen där sådana filer är lagrade.

Tillfälliga filer av oskyddade böcker raderas efter några dagar. Dessutom raderas dessa filer även om användaren har sparat ändringarna i Excel-filen.

Tillfälliga Internetfiler

Varför behöver vi tillfälliga Internet-filer? Varje webbplats som användarna besöker är en samling bilder, text, multimediefiler, kommandon och mer. All denna information lagras på webbplatsens ägare. För att inte ladda ner all information från servern varje gång du besöker samma webbplats, och det finns tillfälliga filer.

All information som hämtas från webbplatsen lagras i en temporär fil. När du besöker en webbplats kontrollerar webbläsaren om informationen har ändrats på den. Innehållet som förblir oförändrat laddas från en temporär fil, vilket väsentligt påskyndar processen att öppna sidorna på webbplatsen.

Under upprepade besök på webbplatser laddas deras sidor från mappen med temporära filer. Varje webbläsare lagrar dessa filer i sina egna mappar, vars plats beror på operativsystemet och typen av webbläsare. I Mozilla Firefox-webbläsaren kan du till exempel se adressen där tillfälliga filer lagras genom att skriva i adressfältet about:cache.
Firefox Tillfälliga filer
Tillfälliga Internetfiler rekommenderas att rengöras från tid till annan och det finns flera skäl till detta. Först måste det göras för att snabbt se alla förändringar på sidans sida. Ibland gör webbplatsutvecklare några justeringar på sina sidor, men dessa ändringar visas inte i webbläsaren eftersom data från tillfälliga filer laddas. I sådana fall hjälper clearing av cacheminnet (radering av temporära filer).

Tyvärr, ibland när du besöker webbplatser kan du ladda ner ett virus som, som resten av innehållet, kommer att lagras i en temporär fil och laddas varje gång du öppnar sidan med viruset. Detta är också anledningen till att du tar bort tillfälliga Internet-filer.

Den tredje anledningen är att spara datorns utrymme. Med tiden ackumuleras sådana filer väldigt mycket, vilket givetvis minskar det fria utrymmet på hårddisken. Så trots att tillfälliga Internet-filer förkortar sidbelastningstiden, bör de regelbundet raderas av de skäl som beskrivs ovan.

I inställningarna för en webbläsare finns en sektion för att ta bort tillfälliga filer, så det finns ingen anledning att leta efter dem på skivan själv. Dessutom kan du använda speciella program för att rengöra din dator från tillfälliga filer.