Hur man redigerar pdf-dokument gratis

Det amerikanska företaget Adobe Systems är upphovsrättsinnehavaren till PDF-formatet. Bland de många produkter som utvecklats av detta företag för att arbeta med PDF är de mest populära Adobe Acrobat och Adobe Reader. Trots att det fria Adobe Reader-programmet inte kan redigera och skapa pdf-filer, har den bred funktionalitet. Med hjälp av Adobe Reader kan du inte bara visa pdf-filer utan också lägga till kommentarer eller en elektronisk signatur i ett dokument, infoga multimediainnehåll, fylla i och skicka blanketter och mycket mer.
Så här kopierar du en del av ett pdf-dokument
Spara läsa sidor i Adobe Reader
Automatisk rullning av sidor i Adobe Reader
Hur man arbetar med mätverktyget i Adobe Reader
Hur stämplar du ett PDF-dokument

Så här kopierar du en del av ett pdf-dokument

Det finns flera sätt att kopiera innehållsfragment av en pdf-fil. Du kan till exempel välja innehållet i filen med musen, högerklicka på den och välj “Copy” -alternativet i snabbmenyn. Denna metod fungerar dock inte alltid som den borde. I synnerhet kan den här metoden inte kopiera ett separat element i en bild eller ett fragment av text med en bild som ligger mitt på ett ark.
I Adobe Reader kan du använda funktionen “Take a Snapshot” för att kopiera sådana bitar av text.

 1. Öppna huvudmenyn i Adobe Reader, öppna avsnittet “Edit” och välj objektet “Take a Snapshot”.Ta en bild PDF
 2. Välj önskat dokumentfragment med musen.
 3. I det fönstret som visas med informationen som det valda området kopieras, klicka på “OK”. Det valda fragmentet kommer att placeras på urklippet.
 4. Placera markören i stället för dokumentet där fragmentet kommer att placeras och klistra in det från urklippet.

Texten som kopieras på detta sätt kan inte redigeras, eftersom den läggs in som en bild, men oftare spelar det ingen roll.

Ofta är det svårt för användare att gå ur “Take a Snapshot” -läge. Faktum är att det är väldigt lätt att komma ur det här läget – tryck bara på “Selection tool for text and images” i huvudmenyn i Adobe Reader eller klicka på knappen i form av en öppen palm för att navigera genom dokumentet.Kopiera fragment PDF

Spara läsa sidor i Adobe Reader

När du läser böcker eller dokumentation i PDF-format kan du göra det så att när du startar om det, öppnas dokumentet från läget där läsningen var klar. Det är mycket bekvämt och bekvämt. I Adobe Reader är det här läget avaktiverat som standard, men det är enkelt att aktivera.

 1. Öppna programmets huvudmeny genom att öppna objektet “Edit”.
 2. Välj undermenyn “Preferences” i undermenyn som öppnas.
 3. Gå till fliken “Documents” i inställningsfönstret.
 4. Markera alternativet “Restore last view settings when reopening documents”.Kom ihåg läsa PDF-sida

Nu öppnar du alltid pdf-dokument från den plats där du slutade läsa. Om det behövs kan det här alternativet stängas av och alla dokument öppnas igen från första sidan.

Automatisk rullning av sidor i Adobe Reader

Du kan bläddra i ett pdf-dokument med hjälp av mushjulet eller genom att trycka på motsvarande knappar på tangentbordet. Men i Adobe Reader finns det ett annat mycket bekvämt sätt att vända på sidan – det här är en automatisk rullningsfunktion. När det används flyttas dokumentets innehåll automatiskt med en viss hastighet från början till botten (eller från botten till toppen).
I det här fallet behöver du inte använda tangentbord eller mus för att flytta mellan sidor. Den här metoden är användbar när du läser böcker, för att inte vända sidorna i läsningsprocessen. Textens hastighet kan ställas in oberoende.

För att ställa in automatisk rullning av PDF-dokumentsidor, välj “View” i huvudmenyn för Adobe Reader. I menyn som öppnas väljer du avsnittet “Page Display” och i det klickar du på “Automatically Scroll”.Auto Scroll PDF
Rullhastigheten kan ändras genom att trycka på sifferknapparna på tangentbordet från 0 till 9. Du kan stoppa rullningen genom att trycka på Esc-tangenten. Repetitivt kan det automatiska rullningsläget ställas in via menyn, som beskrivits ovan, eller genom att samtidigt trycka på tangenterna Schift+Ctrl+H. Bläddringsriktningen på sidorna kan ändras genom att trycka på (-) knappen.

Hur man arbetar med mätverktyget i Adobe Reader

Den fria versionen av Adobe Reader låter dig se ritningar som sparats i pdf-format, men tillåter inte att göra några ändringar av dem. Med hjälp av denna applikation kan du emellertid mäta några parametrar i ritningen, inklusive bestämning av storleken på element, deras område och omkretsen. Du kan ange den skala som tillämpas på ritningarna, ritningarna eller kartorna.

Innan du gör alla dessa beräkningar måste du välja måttenheter i Adobe Reader-inställningarna.

 1. På huvudmenyn i Adobe Reader väljer du avsnittet “Edit”.PDF redigering
 2. I menyn som öppnas väljer du “Preferences”.PDF-inställningar
 3. I fönstret Inställningar, välj avsnittet “Units” och välj “Millimeters” i listrutan i fältet “Page Units”.Ändra PDF-enheter
 4. Stäng och öppna Adobe Reader igen för att ändringarna ska träda i kraft.

För att kunna utföra beräkningar av parametrarna för ritningselement är det nödvändigt att öppna mätverktygsfältet.

 1. Öppna huvudmenyn i Adobe Reader, öppna avsnittet “Edit”.
 2. I menyn som öppnas väljer du “Manage Tools”.
 3. Välj “Measure”.Mätverktyg
 4. Klicka på knappen “Measuring Tool”. Efter att ha utfört ovanstående manipuleringar visas en liten panel med mätverktyg som kan flyttas med musen till någon lämplig plats.PDF-mätverktyg

Med ett öppet mätverktyg kan du ändra skalans ritning eller ritning. För att göra detta högerklickar du var som helst i ritningen och i den sammanhangsmeny som visas väljer du alternativet “Change Scale Ratio and Precision”.PDF-mätverktyg
I fönstret som visas kan du ställa in önskad skala på ritningen. Arbeta med PDF-ritningar
För att mäta avståndet mellan två punkter på ritningen, i mätverktygsfältet, välj mättypen “Distance Tool” och en av typerna av referenstyp:

 • Snap to Paths.
 • Snap to Endpoints.
 • Snap to Midpoints.
 • Snap to Intersections. PDF-ritningar

Klicka sedan på musen vid startpunkten, dra sedan musen till slutpunkten och dubbelklicka på vänster musknapp. Samtidigt kommer röda dimensionella pilar och förlängningslinjer att visas på ritningen, liksom ett litet fönster med några andra parametrar: vinkel, skala och så vidare. Måttstorlek vid ritning i PDF
För mätning av omkretsen av ett objekt på ritningen, på mätverktygsfältet, välj mättyp “Perimeter Tool”. Klicka på musen vid startpunkten för objektets disposition, klicka sedan successivt vid varje punkt där objektets rader går med. Vid slutet av objektets kontur dubbelklickar du på vänster musknapp och stänger polygonen.

Objektets kontur kommer att skisseras i rött, och dess omkrets kommer att anges i objektets parametervindue. Hitta omkrets på ritning i PDF
För att mäta området för ett objekt på ritningen, välj mätningstypen “Area” i mätverktygsfältet. Klicka på musen vid varje skärningspunkt i konturen på objektet som ska mätas, efter att ha slutfört mätprocessen vid startpunkten. Hitta området för ett element i ritningen i PDF

Hur stämplar du ett PDF-dokument

Om du ofta måste godkänna dokument som skickas i PDF-format är det mycket praktiskt att använda tidigare färdiga frimärken. En sådan funktion är till exempel i Adobe Reader. Du kan själv skapa en bild i form av din signatur eller stämpel, eller välj ett stämpel från listan över standardstämplar som erbjuds av programmet. Du kan använda det så kallade dynamiska stämpeln, vars data hämtas från datorns inställningar eller fyller i “Preferences” -delen i Adobe Reader-programmet. I det här fallet kan du inte bara använda tätningens text, men också datumet då det anbringas på dokumentet.

 1. В På huvudmenyn i Adobe Reader klickar du på “Tools”.
 2. Välj avsnittet “Comments”.
 3. Klicka på knappen “Add stamp” i avsnittet “Comments”.Skriv ut till PDF
 4. I den meny som öppnas väljer du önskad sektion.Stämpla i Adobe Reader
  • “Approved”. Inledningsvis uppmanas denna klausul att fylla i personuppgifter, inklusive namn, avdelning, organisation, och så vidare. I framtiden kommer du att stämpla med inskriptionen “Godkänd” på den angivna platsen när du klickar på det här objektet.
  • “Show Stamp Palette”. I det här avsnittet föreslås att du väljer typ av frimärke från den angivna listan.
  • “Dynamic”. Du kan välja ett stämpel med orden “Revised”, “Reviewed”, “Received”, “Approved”, “Confidential”. Nuvarande datum och tid visas i den valda stämpeln.
  • “Sign Here”. Avsnittet innehåller standardmärkena “Witness”, “Initial Here”, “Sign Here” och så vidare.
  • “Standard Business”. Avsnittet innehåller en uppsättning frimärken som används i arbetet med att arbeta med ett dokument, till exempel “Draft”, “Completed”, “Confidential”, “For Public Release” och så vidare.
  • “Add Current Stamp To Favorites”. Avsnittet används för att underlätta sökandet efter vanliga stämplar.
  • “Show Stamp Names”. Om det här alternativet är markerat, föreslår menyn att du väljer stämpelns namn. Om alternativet är avmarkerat visas de föreslagna frimärkena som bilder.
  • “Custom stamps”. Du kan rita din egen frimärke och klistra in den i ett dokument med det här menyalternativet.
  • “Paste Clipboard Image as Stamp Tool”. Du kan kopiera en bild eller ett test till urklippet och klistra in det i dokumentet som ett stämpel.
 5. Efter att en frimärke har valts, vänster-klicka där stämpeln ska placeras.
 6. Om det behövs kan stämpelns storlek ändras genom att klicka på den med musen och dra i hörnet.