Firefox-inställning

Mozilla Firefox är den näst populäraste webbläsaren i världen. Detta underlättas inte bara av sin kraftfulla funktionalitet utan också av de stora möjligheterna till anpassning med hjälp av många tillägg. När du använder Firefox kan användaren skapa en egen webbläsare med nödvändiga funktioner för den. Det gör inte bara arbetet med Firefox enklare, men frigör webbläsarutrymme och resurser från onödiga funktioner.
Hur använder du flera profiler i Firefox
Så här ställer du in geolocation i Mozilla Firefox
Så här skapar du en proxy i Mozilla Firefox-webbläsaren
Så här inaktiverar du certifikatverifiering i Mozilla Firefox
Så här inaktiverar du popup-blockerare i Mozilla Firefox
Så här gör du flikar i Firefox som i Chrome
Så här öppnar du en ny flik bredvid den nuvarande i Firefox

Hur använder du flera profiler i Firefox

Mozilla Firefox-webbläsaren låter dig skapa flera användare och arbeta med dem samtidigt eller i sin tur. Varje användare kommer att ha egna inställningar, egen besökhistorik, deras bokmärken och så vidare.

För att skapa en profil i Firefox måste du logga in i profilhanteraren. Innan du ringer till den här funktionen måste du stänga Firefox, annars kan profilhanteraren inte öppna. För att stänga webbläsaren räcker det inte med att bara klicka på korset i det övre högra hörnet av det. Gå till webbläsarmenyn och välj “Exit”. Hur stänger du Firefox
För att skapa en användare i Firefox måste du utföra följande steg.

 1. Klicka på “Start” -knappen på din dator och välj “Run” -delen.
 2. I fönstret som visas skriver du kommandot: “firefox.exe -p” och klickar “OK”.
 3. I profilhanteraren som öppnas kan du inte bara skapa en ny användare, men också byta namn på användaren eller radera den.
 4. För att skapa en ny användare, klicka på knappen “Create Profile”. Skapa Firefox-användare
 5. I hälsningen “Välkommen till Skapa profilguiden” öppnas, klicka på “Next” -knappen.
 6. I nästa fönster anger du profilens namn och väljer den mapp där dess inställningar kommer att lagras. Om du sparar inställningarna i den mapp du skapade och inte i standardmappen, kom ihåg att när du tar bort en profil tas innehållet i hela mappen också bort. Firefox profil
 7. Klicka på “Finish”.
 8. Om du lämnar alternativet “Use the selected profile without asking at startup” markeras, kommer profilen du valde att startas varje gång webbläsaren startar. Om du vill att Firefox ska fråga varje gång vid start, vilken användare som ska hämtas, högerklicka på webbläsarens genväg och öppna dess egenskaper.
 9. Lägg till alternativet “-p” i slutet av texten i “Object” -raden. Klicka på “OK” och spara ändringarna. Firefox-profilförfrågan

Nu varje gång du startar den här webbläsaren visas ett fönster för att välja önskad profil. Välj Firefox-profil

Så här ställer du in geolocation i Mozilla Firefox

Geolocation gör att du kan bestämma användarens plats. Detta är nödvändigt så att när du besöker webbplatser får människor den mest exakta informationen, med hänsyn till var de befinner sig för tillfället. Geolocation kan konfigureras för enskilda webbplatser och för alla webbplatser som öppnas i Mozilla Firefox.

Det är inte svårt att konfigurera geolocation för enskilda platser, för när du öppnar dem visas ett litet fönster som frågar om du tillåter åtkomst till din plats. Om du klickar på “Tillåt” -knappen kommer webbplatsen att spåra din plats och ge information om regionen eller staden där du befinner dig.

Om du vill att webbplatser ska ha tillgång till din plats anger du kommandot “about:config” i adressfältet i webbläsaren. I fönstret som öppnas, håller du med om att du är medveten om risken att ändra webbläsarens konfigurationsinställningar och godkänna risken.

Skriv “geo.enabled” i sökfältet. Geolocation Firefox
Om denna parameter är satt till “true”, är geolocation aktiverad för alla webbplatser. Om denna parameter är inställd på “false”, kan ingen webbplats komma åt din plats utan ditt tillstånd.
För att ändra värdet för inställningen “geo.enabled” till “true” eller “false”, dubbelklicka på raden med den här parametern. Aktivera Firefox Geolocation
Du kan göra det på ett annat sätt. Högerklicka på raden med denna parameter och välj “Toggle”.

Så här skapar du en proxy i Mozilla Firefox-webbläsaren

Det finns fall där det är nödvändigt att se till att användarens IP-adress inte kan bestämmas när man besöker vissa webbplatser. Detta kan implementeras med hjälp av proxyservrar. Mozilla Firefox-webbläsaren ger stora möjligheter att ansluta olika typer av proxyservrar med hjälp av de interna webbläsarinställningarna.

Innan du installerar en proxy måste du rengöra cookies i Firefox-webbläsaren. I det här fallet är det nödvändigt att överväga att när du raderar cookies återställs inställningarna för behörighet på alla webbplatser. Sålunda måste användarnamnen och lösenorden som begärs när de besöker vissa webbplatser skrivas in igen. Cookies måste raderas så att information som lagras i cookies inte kan överföras till proxyservern. Det vill säga att upprätthålla konfidentialitet.

Dessutom rekommenderas att du hittar din IP-adress, om du inte känner till den. Detta kan göras med hjälp av olika onlinetjänster som finns på Internet. Att känna till din IP-adress kan du kontrollera att dina proxyinställningar är korrekta.

 1. Öppna inställningsmenyn för Firefox-webbläsaren. Gå till avsnittet “Privacy & Security” och i rutan “Cookies and Site Data” klickar du på “Clear data”. Ta bort cookies Firefox
 2. Öppna avsnittet “General” och hitta avsnittet “Network Settings”. Klicka på knappen “Settings”. Konfigurera Firefox-proxy
 3. Markera alternativet “Manual proxy configuration” och skriv ned IP-adressen för den valda proxyserveren och porten. Proxyserver i Firefox
 4. Klicka på “OK”.

Från och med denna tidpunkt kommer webbläsaren att konfigureras för att använda en proxyserver. För att kontrollera inställningarna korrekta kan du titta på din IP-adress som erhållits via en proxy och jämföra den med vad som erhölls innan du ansluter proxyservern. De måste vara olika.

Om du behöver inaktivera proxyservern senare, i samma fönstret för anslutningsinställningar, välj alternativet “No Proxy”.

Så här inaktiverar du certifikatverifiering i Mozilla Firefox

Verifiering av webbplatscertifikat av webbläsaren utförs för att säkerställa säkerheten för anslutningen. Som regel är det verkligen rimligt att blockera anslutningen till webbplatsen, som har problem med certifikatet. Till exempel kan blockering göras på grund av närvaron av virus på webbplatsen. Men om du har arbetat länge med en webbplats och helt litar på det, och det har problem med certifikatet, kan du inaktivera autentisering. Det är gjort så här.

 1. Gå till webbläsarinställningarna och öppna avsnittet “Privacy & Security”. Hitta “Certificates”-blocket där. Firefox-certifikat
 2. Klicka på “View Certificates” och i fönstret som öppnas, gå till fliken “Servers”. Inaktivera certifikatverifiering i Firefox
 3. Klicka på knappen “Add Exception” och i fönstret som visas, ange adressen på webbplatsen som orsakade problemet med certifikatet. Klicka på knappen “Confirm Security Exception”.

Nu när du hämtar den här sidan kommer det inte att finnas något meddelande om problem med certifikatet.

Så här inaktiverar du popup-blockerare i Mozilla Firefox

Popup-fönster är irriterande och kan sprida virus eller annonser, så oftast måste de blockeras på olika sätt. Mozilla Firefox har en popup-blockerare, och som standard öppnas inte dessa fönster med webbläsaren.

Om du av någon anledning behöver stänga av den här blockeringen på någon webbplats, bör du lägga till den här sidan för undantagen.

 1. I Firefox-webbläsarinställningarna öppnar du avsnittet “Privacy & Security” och hittar blocket “Permissions”. Bland dem hittar du alternativet “Block Pop-ups”. Blockera popup-fönster
 2. Klicka på knappen “Exceptions”.
 3. I fönstret som öppnas anger du adressen på den webbplats som du vill tillåta popup-fönster för. Klicka på “Allow”. Klicka sedan på “Save Changes” -knappen. Tillåt popup-fönster

Om det blir nödvändigt att släcka blockeringen av popup-fönster på den här webbplatsen igen, i samma fönster, klicka på linjen med webbplatsen och klicka på knappen “Remove Website”.

Så här gör du flikar i Firefox som i Chrome

Många har säkert märkt att när ett stort antal flikar öppnas i Google Chrome blir deras storlek mindre med en ökning av deras antal. Det här är mycket praktiskt eftersom du inte behöver bläddra i webbläsarfönstret för att hitta önskad flik. I Mozilla Firefox är den minsta bredden på öppna flikar ganska stor, och är vanligtvis 100px. Som ett resultat går ett stort antal öppna flikar långt bortom webbläsarens gränser.

Hur gör man flikar i Firefox på samma sätt som i Google Chrome? Detta kan göras på webbläsarens konfigurationssida. För att göra detta, öppna en webbläsare och ange kommandot “about:config” i adressfältet, varefter en varning kommer att visas om du inte är säker på att ändra webbläsarens konfiguration. Om du är fast besluten att ändra storleken på flikarna, klicka på knappen som du godkänner denna risk. Firefox konfigurationsändring
Som ett resultat av dessa åtgärder öppnas en lista med konfigurationsinställningar för webbläsare. Hitta parametern “browser.tabs.tabMinWidth”, som bestämmer minsta bredden på den öppna fliken. Ändra bredden på flikarna Firefox
För att ändra parametervärdet dubbelklickar du på raden med parametern “browser.tabs.tabMinWidth” och i det visade fönstret ställs värdet lika med 30. Firefox-flikar
Klicka på “OK” knappen och ladda om webbläsaren. Nu i webbläsarfönstret kan du öppna många fler flikar utan att använda rullningsfältet.

Så här öppnar du en ny flik bredvid den nuvarande i Firefox

I vissa versioner av Firefox-webbläsaren öppnas som standard nya flikar efter varandra. Du har till exempel cirka tio flikar öppna och från den första fliken följer du länken till en annan sida som öppnas i en ny flik. I det här fallet öppnas inte bredvid källsidan, men i slutet är det sista för alla öppna flikar. Ibland är det obekvämt, speciellt om det finns många öppna platser.

Hur skapar du den nya fliken bredvid källsidan?

 1. I kommandot adressfält skrivs kommandot “about:config”, godkänner att du är medveten om risken att ändra webbläsarens inställningar och tar risken.
 2. I sökfältet skriver du namnet på parametern: “browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent”. Dubbelklicka på raden med denna parameter så att dess värde ändras till “true”. Fliken bredvid aktuell i Firefox
 3. Stäng sidan med konfigurationsalternativ och kolla resultatet av dina åtgärder.

För att återställa inställningarna till föregående skick, gå tillbaka till konfigurationsalternativsidan för Firefox och ändra den här parametern till “false”.