Ljudfiler

Musikfiler finns på nästan vilken dator som helst. Ibland är det bara några av dina favoritlåtar, och ibland innehåller musiksamlingen tiotusentals filer i olika ljudformat. För att musiken på din dator ska låta perfekt, och filerna i biblioteket ska organiseras som du vill, borde du veta lite grundläggande information om dem.
Bästa ljudformat
Högkvalitativa ljudformat
MP3-taggar
Hur man redigerar mp3-taggar
Så här kopierar du musik från skiva

Bästa ljudformat

“Bäst” är ett relativt begrepp. För att bestämma vilket musikformat som är bäst, bör man gå vidare från många faktorer, inklusive kvaliteten på den utrustning som ljudfilerna ska lyssna på. I allmänhet är alla ljudformat uppdelade i tre grupper:

 • okomprimerade ljudformat;
 • format som använder förlustfri komprimering
 • förlustfria komprimeringsformat.

De högsta kvalitetstyperna av ljudformat som anges ovan är okomprimerade format. De brukar spela in musik. Samtidigt går ljudkvaliteten inte bort. Ett exempel på ett sådant format är WAV-formatet. Storleken på sådana filer är mycket stor, så det är praktiskt taget inte används för att lyssna på musik. Den kan konverteras till något annat musikformat.

Ett exempel på ett ljudformat som använder lossy-komprimering är det välkända mp3-formatet. I flera årtionden har detta format varit ledande inom popularitetsgraderna för musikformat. Denna kategori innehåller även WMA, OGG, AAC-musik. Naturligtvis, när man komprimerar ljudfiler, är det en förlust av ljudkvalitet, men för den genomsnittliga användarens öra är denna förlust obetydlig. Den största fördelen med sådana filer är deras lilla storlek.

Lossless komprimerade musikformat används för att lyssna på mycket högkvalitativ dyra utrustning. Det vanligaste av dessa format är FLAC-formatet, som använder en komprimeringshastighet på upp till 60% av originalfilen, vilket avsevärt minskar dess storlek. Nästan alla ljudspelare stöder detta format. Bästa ljudformat
Det bör noteras att skillnaden blir signifikant när man lyssnar på avancerad musikutrustning i MP3-format och FLAC-format. Medan den vanliga hushållsapparaten för ljudåtergivning kan det inte märkas.

Högkvalitativa ljudformat

Relativt nyligen uppträdde termen Hi-Res Audio (High-resolution audio) för högkvalitativa ljudfiler. Dessa är digitala musikfiler med hög upplösning som reproducerar förlustfritt ljud och speglar den fulla spalten av en musikalisk inspelning. Den främsta fördelen med Hi-Res Audio är dess höga ljudkvalitet jämfört med komprimerade ljudformat. Nackdelen med sådana filer är en relativt stor storlek. Det finns flera stora Hi-Res Audio-filformat.

 • FLAC. Det här formatet är det vanligaste bland högkvalitativa format. Det spelas av de flesta ljudspelare. FLAC-formatet är gratis och används oftast för att skapa Hi-Res-musikalbum.
 • WAV. Detta är ett okomprimerat ljudfilformat. Musik i det här formatet har högsta ljudkvalitet, men WAV-filer är mycket stora och har dåligt metadatastöd. Ofta spelas cd-skivor i detta format.
 • ALAC. Detta är det förlustfria komprimeringsformat som används för Apple-enheter. Filer i detta format stöder metadata och är halva storleken på WAV.
 • AIFF. Detta är också ett format som utvecklats av Apple, utan förlust och kompression. Det liknar WAV-formatet och har en stor storlek.
 • MQA. Det här är ett ganska nytt format, främst för streaming av ljud. För att spela upp filer i det här formatet är det nödvändigt att använda kompatibel utrustning.

Hi-Res Audio
För en vanlig användare som lyssnar på musik via vanliga hörlurar till en ljudspelare, är ett mp3-format eller liknande tillräckligt för honom. Regelbunden ljudutrustning kommer inte att kunna reproducera all rikedom av Hi-Res Audio. Och bara musikälskare med högkvalitativ utrustning kan fullt ut njuta av ljudet av Hi-Res Audio-filer.

MP3-taggar

Sammansättningen av musikfiler innehåller oftast inte bara filnamnet, tillägget och dess faktiska innehåll, utan även de så kallade metadata. Denna information innehåller ytterligare information om innehållet i filen, till exempel albumnamn, artist och så vidare. Mp3-formatet innehåller bara sådana metadata, kallad mp3-tagg.

Initialt innehåller inte mp3-filer metadata, vilket orsakade problem vid identifiering och sortering av musik. Några år senare gjordes en förbättring till mp3-formatet. I slutet av filen bifogades ett litet block av data, vilket gjorde det möjligt för oss att spara information om 128 teckenlängder för varje musikfil. Dessa data heter ID3-taggar. Följande fält var en del av denna metadata.

 • Namn – 30 tecken.
 • Artist – 30 tecken.
 • Album – 30 tecken.
 • År – 4 tecken.
 • Kommentar – 30 tecken.
 • Genre – 1 tecken.

Fältens längd var strikt oförändrad.

I framtiden har systemet med mp3-taggar mer än en gång stöttat förbättringar. I senaste versioner har det blivit möjligt att ändra längden på metadatafälten. id3 tag Nya fält har också lagts till. Till exempel blev det möjligt att lägga till ett albumomslag, texter, en kompositör, upphovsrätt och mycket mer.

När du spelar musik läser musikspelare information om filen som spelas exakt från metadata. Dessutom har användningen av mp3-taggar avsevärt underlättat den automatiska sökningen efter rätt musikaliska kompositioner.

Hur man redigerar mp3-taggar

Som du vet är mp3-taggar skapade för enkel sortering och identifiering av musikfiler. Om så önskas kan dessa data ändras. Det finns många program som låter dig redigera mp3-taggar. Vissa ljudspelare, till exempel Windows Media Player, tillåter dig också att göra det här.

Så, de flesta mp3-taggar kan ändras utan att använda program från tredje part för att redigera dem, men bara med hjälp av Windows. För att göra detta, öppna Explorer-musikmappen och klicka på önskad fil. Tag editor
Filinformationen visas längst ner i fönstret. Klicka på fältet du vill ändra, skriv din information där och klicka på “Save” -knappen. Music tag editor
Alla mp3-taggar är inte synliga längst ner i fönstret “Explorer”. För att se de andra, högerklicka på filnamnet och välj objektet “Properties” i menyn. mp3 id tag
I fönstret som öppnas, gå till fliken “Detaljer”, där du kan se alla mp3-taggar på filen. De flesta av dem kan ändras eller lägga till egna metadata värden där det inte finns några. Audio tag editor
Så även om det inte finns några metadataprogram på datorn kan du enkelt göra med de inbyggda Windows-verktygen.

Så här kopierar du musik från skiva

Hur kopierar du din favoritmusikskiva till din dator? Om musiken på skivan är inspelad i mp3-format, gör allt helt enkelt. För att göra detta, helt enkelt öppna innehållet på disken med hjälp av “Explorer” eller någon annan filhanterare, välj alla filer på disken och kopiera dem till en av mapparna på datorn.

Om du behöver kopiera musik från en ljud-CD, blir kopieringsprocessen lite svårare. För att överföra musik från sådana skivor till en dator kan du använda standard Windows Media Player tillsammans med speciella program.

 1. Sätt i skivan med musik i datorns enhet. Öppna Windows Media Player, på toppmenyn, klicka på “Organize” knappen och välj alternativet “Options” i menyn som visas. Copy audio CD
 2. Klicka på fliken “Rip Music”. På den här fliken väljer du den mapp där musiken kopieras, väljer formatet och ljudkvaliteten. Klicka på OK. Audio rip
 3. Öppna innehållet på disken i Windows Media Player och markera de låtar du vill kopiera. Audio cd to mp3
 4. I navigeringsfältet högerklickar du på skivnamnet och i menyn som visas, välj “Rip CD to library”. Rip audio cd Därefter startar processen med att kopiera de markerade filerna till den angivna mappen på datorn.
 5. Vänta tills alla filer kopieras och öppna dem i den angivna mappen på datorn.