Hur man arbetar i Excel

För en grundlig studie av Microsoft Excel tar det mycket lång tid. Oftast mäster användarna i första hand de grundläggande funktionerna i denna applikation MS Office, och en detaljerad studie av alla dess funktioner uppstår i processen att arbeta med det. Det är mycket viktigt om du har några frågor när du arbetar med Excel, försök hitta den information du behöver och gör kalkylbladet så bekvämt som möjligt. MS Excel är ett mycket kraftfullt verktyg som tar hänsyn till nästan alla användares behov när man arbetar med kalkylblad.
Så här fixar du en sträng i Excel
Så här fixar du en kolumn i Excel
Så här sammanfogar du celler i Excel
Så här gör du en rullgardinslista i Excel
Hur man bygger ett diagram i Excel
Så här jämför du två tabeller i Excel
Hur byta kolumner i Excel
Hur man skriver ut ett bord i Excel

Så här fixar du en sträng i Excel

När du arbetar med MS Excel-kalkylblad finns det ofta situationer när alla rader i tabellen inte passar på bildskärmens skärm. I det här fallet visas inte kolumnnamnen längst upp på bordet när du ser tabellens nedre rader. För att se vilken kolumn dessa data tillhör, måste du rulla hela bordet uppåt. Detta är naturligtvis mycket obekväma. Ett sätt att lösa detta problem är att fixa en sträng med kolumnnamnen. Tabellrubrikerna kommer alltid att vara synliga längst upp på skärmen när du rullar ner sidan. Detta är gjort så.

 1. Placera markören i vilken cell som helst i tabellen. I huvudmenyn Excel, klicka på fliken “View” och klicka på “Freeze Panes”.Frys en rad i Excel
 2. I menyn som visas väljer du “Freeze Top Row”.Låsa toppraden Excel

Efter dessa åtgärder är topplinjen alltid synlig när tabellen rullas ner.
Om du behöver konsolidera mer än en rad klickar du på linjen under det förankrade området, klickar på länken “Freeze Panes” och väljer “Freeze Panes” i rullgardinsmenyn.Frys Excel String
Nu när du rullar på bordet kommer alla linjer som ligger ovanför den valda raden alltid att vara högst upp på skärmen.
Om det behövs kan raderna tas bort i Excel. För att göra detta, gå till “Freeze Panes” och välj “Unfreeze Panes” från menyn som visas.Unpin Excel Strings

Så här fixar du en kolumn i Excel

Fästningen av kolumnen när du rullar ett Excel-kalkylblad är användbart när tabellhuvudet inte är uppe men till vänster. För att fixa den första kolumnen i tabellen måste du öppna fliken “View”, gå till avsnittet “Frysta paneler” i “Window” och välj “Freeze Panes” i rullgardinsmenyn.Frys en Excel-kolumn
Om du vill förankra två eller flera av de första kolumnerna, välj den översta cellen i kolumnen som följer den sista förankrade kolumnen. På fliken “View” i avsnittet “Window” går du till avsnittet “Freeze Panes” och väljer “Freeze Panes” i rullgardinsmenyn.Frys Excel-kolumner
I båda fallen kan du inte ta bort fästning av områden med hjälp av snabbtangenter, till exempel Ctrl + Z. Detta kan bara göras genom att gå till menyn “Freeze Panes”. Om du sätter in en kolumn framför en fast kolumn, kommer den tillagda kolumnen också att fixas.

Så här sammanfogar du celler i Excel

Varför gå med i celler i ett bord? Detta kan vara användbart, till exempel när du skapar en rubrik som är gemensam för flera kolumner. Det är väldigt enkelt att göra det här. Markera de celler du vill slå ihop med musen och klicka på “Merge & Center” i huvudmenyn Excel på fliken “Home”.Sammanfoga Excel-celler
Det finns ett annat sätt att lösa detta problem.

 1. Markera de celler du vill slå samman och högerklicka på dem. Gå till “Format Cells” i menyn som visas.Sammanfoga Excel-celler
 2. I fönstret som öppnas, gå till fliken “Alignment” och välj alternativet “Merge cells”.Sammanfoga flera Excel-celler Klicka på “OK”.

Ovanstående metoder fungerar korrekt för tomma celler. Men vad händer om du vill slå samman celler med icke-tomt innehåll? Till exempel finns i kolumnen “Day”, “Month”, “Year” och det är nödvändigt att kombinera dem i en cell med namnet “Date”.

 1. Klicka på den tomma cellen. Skriv i formulärraden = CONCATENATE. Anslut Excel-celler
 2. Ange vilka celler som ska sammanfoga. För att göra detta lägger du en parentes i formeln, klickar på den första sammanslagna cellen, lägger en semikolon i formeln, klickar på den andra cellen, lägger en semikolon, klickar på den tredje cellen och stänger fästet. Fungera CONCATENATE Excel
 3. Om du lämnar formeln som den är, skrivs innehållet i cellerna i rad utan utrymme. För att ange ett tecken för att dela upp celler ska det skrivas i citattecken i formeln. Det skiljs också av en semikolon. Anslut Excel-celler
 4. Tryck på Enter. I den första cellen i kolumnen “Date” visas ett limmat datumvärde.Lim flera Excel-celler
 5. För att visa det limmade datumet i de återstående cellerna i kolumnen “Datum” är det inte nödvändigt för varje cell att skriva en liknande formel. Det räcker bara för att dra ner det nedre högra hörnet av den första limmade cellen. Formeln för varje cell kommer att omräknas automatiskt.

Om du vill kopiera innehållet i dessa celler och placera det på en annan plats i tabellen måste du använda alternativet “Paste Special” för att infoga kolumnens innehåll.

Så här gör du en rullgardinslista i Excel

Vad är en rullgardinslista i Excel? Det är en cell, när den väljs visas en pil till höger om den. När du klickar på den här pilen faller listan över värden för den här cellen ut. Användaren kan välja en av dem. För att organisera en rullgardinslista i en cell måste du utföra ett antal enkla åtgärder.

 1. Placera markören i cellen där rullgardinsmenyn kommer att ligga. På “Data” fliken, gå till “Data Validation”.Excel-rullgardinsmenyn
 2. I fönstret som visas väljer du datatypen “List” och i “Source” -fältet, listar genom semikolon de möjliga cellvärden som kommer att visas i listrutan. Klicka på “ОК”.Gör en Excel-listrutan
 3. Efter att ha klickat på triangeln till höger om cellen visas en rullgardinsmeny.Excel-rullgardinsmenyn

Möjliga värden från listan kan skrivas in inte enbart manuellt (med hjälp av en semikolon för separation), men anger också cellintervallet i form av en formel.

Hur man bygger ett diagram i Excel

Grafer och diagram i Excel hjälper dig att visa tabelldata mer grafiskt. Ofta används diagram i alla typer av rapporter. För större tydlighet är det vanligt att kombinera olika typer av diagram på samma diagram. Till exempel kombineras ett cirkeldiagram med ett histogram eller ett linjärt diagram. Detta är gjort så.

 1. Baserat på tabellen med de ursprungliga uppgifterna ritar du ett generellt diagram (histogram, diagram etc.), som visas i figuren. Gör ett Excel-diagram
 2. Om du vill visa dynamiken för att ändra värdena för en av sektorerna i samma diagram, högerklicka på den och välj “Change Series Chart Type…” från menyn som visas.Gör en graf i Excel-diagrammet
 3. Välj typ av diagram för serien och klicka på “OK”. I det här fallet visas två diagram på samma bild. Det finns flera sådana diagram i grafen. Grafik i Excel-diagram

Så här jämför du två tabeller i Excel

Jämförelse av flera tabeller – processen är inte lika enkel som det kan tyckas vid första anblicken. Du kan inte bara ta några knappar och se skillnaderna i de två tabellerna. Det finns flera metoder för att lösa detta problem. Här är de enklaste av dem. I Excel kan du jämföra inte bara tabellerna som finns på ett ark i boken, utan även uppgifterna på olika ark, samt att jämföra tabellerna i olika Excel-böcker.

Tabellerna ligger på ett ark

För att jämföra data på tabeller på ett ark måste tabellerna synkroniseras, det vill säga ha en liknande struktur. Jämför Excel-ark
Vi kommer att överväga den första tabellen som huvudbordet, och i den andra tabellen markerar vi de celler som inte sammanfaller. Förenkla exemplet och jämför endast en kolumn – “Shipping costs”.

 1. Välj hela cellen i den jämförda kolumnen med musen. I huvudmenyn Excel på fliken “Home” klickar du på knappen “Conditional Formatting” från “Styles” -blocket. I listan som visas väljer du linjen “Manage Rules”.Jämför två Excel-kalkylblad
 2. Klicka på knappen “New Rule…”.
 3. I fönstret som visas väljer du “Use a formula to determine with cells to format”. I fältet “Format Values… ” skriver du ned formuläret för att jämföra de första cellerna i intervallet med “inte lika” (<>). För detta exempel kommer formeln att se ut =$B$2<>$I$2. Applicera absolut adressering till alla celladresser. För att göra detta, välj formeln och tryck F4 tre gånger. Formeln tar formen =B2<>I2. Klicka sedan på “Format” -knappen. Jämför tabeller i Excel
 4. I fönstret som visas, gå till fliken “Fill” och välj en färg som kommer att färgas med felaktiga celler. Klicka på “OK”.
 5. Klicka på “OK” i fönstret “New Formatting Rule”.
 6. Klicka på “OK” i fönstret “Conditional Formatting Rules Manager”.Hitta skillnader i Excel-kalkylblad

Celler med felmatchning i den andra tabellen kommer att markeras i färg. Markera färgskillnader i Excel-kalkylblad
Om du vill välja alla värden som inte matchar i tabellerna, bör du använda ett annat sätt att lösa detta problem.

 1. Välj de områden i tabellerna du vill jämföra. Hitta felaktigheter i Excel-kalkylblad
 2. På fliken “Home” klickar du på knappen “Conditional Formatting” och väljer “Highlight Cells Rules”. På rullgardinsmenyn klickar du på “Duplicate values …”. Hitta dubbletter i Excel-kalkylblad
 3. Klicka på “OK” i fönstret som visas.

Som ett resultat av dessa åtgärder, i båda tabellerna, kommer de matchande värdena att markeras med färg och färgen på de celler vars data inte matchar kommer att förbli oförändrade. Markera skillnader i Excel-tabeller
I det sista fönstret kan du välja inte duplicera men unika värden, då cellerna kommer att väljas i färg, vars värden inte sammanfaller.

Tabellerna ligger på olika lakan

Om du vill jämföra data för celler som finns på olika ark kan du använda den enklaste jämförelsemetoden med “Sheet” -argumentet. Till exempel måste du jämföra data i tabellerna som finns på första och andra ark i Excel-arbetsboken. Tabeller vi tar samma som i föregående exempel, men de kommer att ligga på olika ark. I slutet av den första tabellen gör vi en annan “Comparison” -kolumn, där “FALSE” visas automatiskt om värdena för cellerna i de två tabellerna inte matchar, och “TRUE” om de är desamma.
Välj den första cellen i kolumnen “Comparison” på det första arket. Skriv i formulärraden =B2=Sheet1!B2 (för detta exempel). Denna formel anger att du vill jämföra innehållet i cell B2 på det första arket med innehållet i cell B2 på det andra arket. Tryck på ENTER. Jämför tabeller på olika Excel-ark
För att formeln ska beräknas för de återstående cellerna i kolumnen, rita cellen för vilken formeln beräknades för det högra nedre hörnet. Jämför två tabeller på olika Excel-ark

Tabellerna finns i olika Excel-böcker

Om du vill jämföra data för tabeller som finns i olika Excel-böcker, kommer åtgärdssekvensen att vara densamma som i föregående exempel. Under förutsättning att båda böckerna kommer att öppnas i ett Excel-fönster. Jämför tabeller i olika Excel-filer

Hur byta kolumner i Excel

Du kan byta kolumner i ett Excel-kalkylblad på flera sätt.

 • Kopiering. Med kommandot “Paste” lägger vi in en tom kolumn till vänster om den sista kolumnen som vi vill byta. Kopiera den här kolumnen till höger och klistra in innehållet i en tom kolumn. Kolumnen som kopierades raderas. Som ett resultat får vi två kolumner som är omvända.
 • Sätt. Klicka på den högra kolumnen för att välja innehållet. Kör kommandot “Cut”. Klicka på den vänstra kolumnen, som måste bytas med den högra kolumnen, välj den. I menyn som kallas med höger musknapp, välj kommandot “Insert Cut Cells”.
 • Dra och släpp med musen. Markera kolumnen som du vill flytta. Placera markören på gränsen, tryck på Shift-tangenten och, utan att släppa den, dra kolumnen till önskad plats.

Hur man skriver ut ett bord i Excel

För att säkerställa att alla data i ett stort bord passar på ett pappersark, måste du minska det. Med MS Excel-verktyg kan du göra det automatiskt.
På fliken “Page Layout” hittar du “Pages Setup” -blocket och klickar på den lilla pilen i det nedre högra hörnet av den.Skriv ut tabellen på ett Excel-ark
I menyn som visas, gå till fliken “Page” och välj alternativet “Fit to: …”. Ställ in fältvärdena bredd och höjd till 1. Excel skriver ut ett kalkylblad på ett ark
Klicka på knappen “Print Preview” och se hur tabellen som skrivs ut på pappersarket kommer att se ut. Om du är nöjd med utseendet på det tryckta bordet stänger du förhandsgranskningsfönstret och klickar på knappen “Print…”.