Hur man använder Word

Microsoft Word-programmet är ett multifunktionellt verktyg för att arbeta med text. Tyvärr använder många användare bara detta kraftfulla dokumentbehandlingsverktyg som en skrivmaskinens analog. Som ett resultat av detta bortfall för MS Word rika funktionalitet uppstår många obehagliga situationer. Till exempel är många människor bekanta med problemet när felaktigt formaterad text när den skrivs ut på papper såg helt annorlunda ut än på bildskärmen. Trots det faktum att det finns många möjligheter till denna ansökan, för att lyckas med det är det nog att studera endast några grundläggande funktioner, och resten att förstå vid behov.
Lägga till sidnummer i Word
Ta bort en sida i Word
Hur gör man innehållsförteckning i Word
Hur gör man sätter du in en tabell i Word
Så här byter du text i Word
Så här sätter du in en ram i Word

Lägga till sidnummer i Word

Numreringen av sidor i Word är lätt. Denna uppgift, som regel, orsakar inte svårigheter även för nybörjare. För att numrera arken i dokumentet, öppna fliken “Insert” i MS Word-huvudmenyn. På den här fliken måste du hitta “Header & Footer” -blocket och välj “Page number” i det.Lägg in sidnummer i Word
I rullgardinsmenyn kan du ange den del av sidan där sidnumret ska placeras.Infoga sidnummer Word
Den kan placeras längst upp på sidan, längst ned på sidan, på arkets kant och på den angivna platsen. I det senare fallet bör du placera markören i den del av sidan där numret kommer att vara beläget och välj objektet “Current Position” i menyn i avsnittet “Page Number”. Efter att sidnumret har blivit valt, kommer det att skrivas ut i den del av arket där muspekaren placerades.
I kurspapper eller abstrakter är titelbladet vanligtvis inte numrerat. I det här fallet krävs att sidnummereringen börjar från det andra arket i dokumentet. Detta görs enligt följande.

 1. På fliken “Insert”, gå till avsnittet “Header & Footer”, klicka på ikonen “Page Number” och välj “Format Page Numbers …” i rullgardinsmenyn.Microsoft Word Insert-sidnummer
 2. I fönstret som tycks välja sidnummersformat markerar du avsnittet “Start at …” och ange nummer 2 om det första arket i dokumentet ska uteslutas från numreringen.Så här sätter du in sidnummer på Word Efter att ha klickat på “OK” -knappen numreras alla andra ark automatiskt.

På samma sätt kan du ange numreringen, med början på vilket ark som helst i dokumentet. I samma fönster kan du välja tecken för att visa sidnumreringen. Det kan vara siffror, bokstäver, romerska siffror och så vidare.

Om, efter ovanstående manipuleringar, en rubrikremsa visas på dokumentsidan kan du stänga den genom att klicka på knappen “Close Header and Footer”, som visas i bilden. Så här sätter du in sidnummer Word

Ta bort en sida i Word

I allmänhet är det tillräckligt att radera en tom sida i MS Word för att bara radera alla tomma rader på den. Detta är gjort så.

 1. På huvudmenyn MS Word, klicka på ikonen för att visa de dolda tecknen.Så här tar du bort sida i Word
 2. Markera alla kontrolltecken (inklusive sidbrytningstecken) med musen och klicka på “Delete ” -knappen eller använd “Backspace” -knappen för detta ändamål.Så här tar du bort en tom sida i Word

Efter att alla dessa kontrolltecken har tagits bort raderas ett tomt ark från sidan.

Vad händer om jag behöver ta bort sidan med texten? Du kan helt enkelt välja all text på arket och klicka på “Delete” -knappen. Men det finns ett mer elegant och effektivt sätt att ta bort sådana sidor. Det rekommenderas att använda det för dokument med ett stort antal sidor. Till exempel finns en abstrakt där 320 ark. Det är nödvändigt att radera 120, 255 och 298 sidor. Om du använder ovanstående metod måste du bläddra i texten till 120 sidor, markera alla tecken på sidan med en mus, radera dem, bläddra sedan till 255 sidor och så vidare.

För att göra det snabbare och mer effektivt, klicka på “Find” -knappen på fliken “Home “. I fönstret “Find and Replace” som visas, gå till fliken “Go To” och välj “Page” sida. Ange sidnumret som du vill radera i sidnumret och klicka på “Next”. Så här tar du bort en sida i Microsoft Word Därefter visas den angivna sidan på skärmen. Det kommer inte vara nödvändigt att rulla igenom hela dokumentet från början.

Stäng inte fönstret “Find and Replace”. Skriv in sidnumret fältet \page. Med det kommer hela innehållet på sidan att markeras. Klicka på knappen “Next”.
När du markerat innehållet på sidan stänger du sökrutan och klickar på knappen “Remove”. Upprepa ovanstående procedurer för de återstående sidorna i dokumentet som ska raderas. Detta sparar mycket tid på processen att ta bort onödiga ark.

Hur gör man innehållsförteckning i Word

Det verkar som om det kunde bli enklare? För detta ändamål räcker det med att skriva ut alla rubriker i avsnitt och underavsnitt i dokumentet på ett separat ark och ange sidnumren efter flera mellanslag. Samtidigt har denna metod mer brister än meriter. Innehållsförteckningen visar sig vara ojämn, om du ändrar sidnummer för en av sektionerna måste du manuellt byta resterande sidnummer. Och det här är inte hela listan med problem som uppstår när du manuellt skapar en innehållsförteckning.

Det är mycket bekvämare att använda de inbyggda MS Word-verktygen för att skapa en innehållsförteckning. Det här är en väldigt snabb och bekväm metod, där alla artiklar i innehållsförteckningen och sidnumreringen automatiskt läggs in.

 1. Ange numreringen av sidorna i dokumentet, som beskrivits ovan.
 2. För varje sektion och underavsnitt i dokumentet, välj “Heading” i “Styles” -panelen. För att formatera partitioner, välj “Heading 1” -stilen, för att formatera rubrikerna “Heading 2” och så vidare.Så här skapar du innehållsförteckning i Word
 3. Placera markören på den plats där innehållsförteckningen kommer att ligga. Till exempel, i början av dokumentet. På huvudmenyn i MS Word, gå till fliken “References” och öppna “Table of Contents” -alternativet. Välj önskad typ av innehållsförteckning genom att klicka på den med musen.Så här skapar du innehållsförteckning på Word
 4. På den plats där muspekaren var belägen visas dokumentets innehållsförteckning. Om du vill placera det på ett separat ark, lägg in en sidbrytning i slutet av innehållsförteckningen.

Om du inte är nöjd med stilen på titeln, till exempel, teckensnittstorleken eller dess typ, kan det enkelt lösas. För att göra detta högerklickar du på rubrikstilen i huvudmenyn och väljer “Edit”.Hur man skapar innehållsförteckning i MS Word Här kan du ändra teckensnitt, dess storlek och mycket mer.

Med denna metod för att skapa en innehållsförteckning görs alla ändringar i den automatiskt. Till exempel kan du lägga till, ändra eller ta bort en titel och uppdatera sedan innehållsförteckning utan att fästa någonting manuellt. För att göra detta, gå till fliken “References” i huvudmenyn och klicka på “Update entire Table”. I fönstret som visas kan du välja vilka ändringar som ska göras i innehållsförteckningen.Så här skapar du innehållsförteckning i Microsoft Word

Hur gör man sätter du in en tabell i Word

Tabeller kan göras inte bara i MS Excel-applikationen, men också i MS Word. Även om de självklart inte har så kraftfull funktionalitet i Ordet. De är utformade för att strukturera informationen och göra de visade uppgifterna mer synliga. I Word finns det flera sätt att skapa tabeller.

 1. Automatisk tabellinsättning. Den är helt enkelt ritad med musen i den givna tabellmallen. På fliken “Insert” klickar du på “Table” och välj önskat antal rader och kolumner med musen. Samtidigt med den här processen visas den angivna tabellen på den plats som anges av dig.Hur man gör ett bord i Word Detta är ett mycket bekvämt och snabbt sätt. Men hur mycket om antalet rader eller kolumner är större än bilden med bordet tillåter?
 2. Sätt in ett bord med parametrarna. På samma flik “Insert” gå till “Table” och klicka på “Insert Table” länken.Hur man gör ett bord på Word I fönstret som visas anger du antal rader och kolumner i tabellen, liksom andra parametrar. Klicka på OK.Hur man gör ett bord i Microsoft Word
 3. Att skriva ett bord liknar hur det görs i Paint. Denna funktion används sällan av Word, men ibland är dess användning motiverad, till exempel om du vill infoga ett bord med celler med olika höjder och bredder. För att göra detta, gå till “Table” och välj “Draw Table”.Hur man gör ett bord på Microsoft Word Istället för en markör visas en pennabild på skärmen. Den drar de yttre gränserna på bordet, och sedan visas kolumnerna och cellerna i den önskade konfigurationen inuti den. För att lämna ritningsläget, tryck på Esc-tangenten.
 4. Lägg in ett Excel-kalkylblad. Tabeller som utförs på detta sätt har all funktionalitet i Excel-tabeller. Det här är väldigt användbart om du inte bara behöver visa data i form av ett bord, men också göra några beräkningar med dem. Hur gör jag ett bord i Word Om du vill använda den här metoden i fönstret Infoga tabell klickar du på länken “Excel Spreadsheet” och följer sedan alla steg med tabellen i samma ordning som i MS Excel. För att lämna läget trycker du på Esc.
 5. Quick tables. Det här är ett mycket bekvämt och snabbt sätt att skapa bord baserat på redan färdiga mallar. För att använda det, gå till “Quick tables” -objektet och välj den färdiga mallen. Hur man gör ett bord i MS Word Tabellen som skapats med denna metod kan ändras enligt dina krav.

Var och en av dessa metoder är ganska effektiv och bekväm när du skapar tabeller. Du behöver bara välja den optimala metoden för att skapa en specifik tabell.

Så här byter du text i Word

Ibland är det nödvändigt att vända inte all text på arket, men bara en del av det eller ett enda ord. Som vanligt, för att göra det, finns det flera sätt.

 1. Gör ett ord eller en del av texten i form av en inskription. För att göra detta, gå till fliken “Insert” i huvudmenyn i MS Word, välj “Shapes” -blocket och klicka på “Caption” -knappen i den.Hur speglar du en textruta i Word Efter det ska markören rita det område där den roterade texten kommer att ligga. Detta öppnar automatiskt fliken “Format”. I övre vänstra hörnet klickar du på knappen “Text Direction”, anger önskad riktning och skriver texten.
 2. Använda tabeller. Gå till fliken “Insert”, välj avsnittet “Table” och gör tabellen från en cell. Skriv rätt ord eller fras i cellen. Gå till fliken “Layout” och klicka på “Text Direction”.Så här byter du text i Microsoft Word 2007 Glöm inte att ta bort cellens gränser så att den roterade texten ser naturligt ut. För att göra detta klickar du på cellen, väljer “Borders and Shading” och ställer gränstypen till “No”.

Det finns andra sätt att vrida texten i Word, men de används sällan och mindre effektivt.

Så här sätter du in en ram i Word

Ramar i Word används i två fall – när du vill bifoga en del av texten i ramen och när du behöver ringa om sidan. Stroke kan vara från alla håll eller bara med vissa.

 1. En ram runt texten. Först och främst bör du välja den del av texten som ska cirklas med musen. På fliken “Home” i avsnittet “Paragraph” klickar du på “Frame” -knappen.Så här lägger du in ram i Word Välj ramtyp i fönstret som visas. Som ett resultat av dessa åtgärder får du text som omges av en ram.
 2. Ibland krävs det att texten på varje sida i dokumentet bifogas en ram. För att göra detta klickar du på “Borders” -ikonen på fliken “Home” i avsnittet “Paragraph” och väljer “Borders and Shading”. I fönstret som visas, gå till fliken “Page border” och välj “Box” -Typen.Så här sätter du in ram i ms Word För varje ark i dokumentet som ska ramas, välj “Apply to: Whole document”. Efter att ha klickat på “OK” -knappen, kommer varje ark i dokumentet att ramas in.

Du kan välja färg för ram, bredd och andra parametrar. Du kan göra det voluminöst eller med en skugga. Allt detta görs på samma “Page” fliken i avsnittet “Borders and Shading”.