Hur man sätter saker i ordning på en dator

Nästan vilken datoranvändare som helst eller senare fattar beslut om att återställa order till datorns hårddisk. Denna procedur bör utföras regelbundet, precis som du städar i ditt hem. Om du inte organiserar filer på din dator blir det svårare för dig att hitta den nödvändiga informationen i det stora kaoset av filer och mappar. Detta kan inte bara påverka den tid som krävs för att söka efter viss data, utan även datorns prestanda, liksom säkerheten för lagrad information.
Hur man sätter saker i ordning på mappar på din dator
Hur man sätter saker i ordning på datorns skrivbord
Lagring av data i datorn
Hur flyttar jag mappen “My Documents ”

Hur man sätter saker i ordning på mappar på din dator

Så du bestämde dig för att sätta saker i ordning på datorns hårddisk. Med vad ska man börja och i vilken ordning för att utföra de nödvändiga förfarandena? Här är en rekommenderad lista över verk som hjälper dig att göra en fjäderrengöring på din dator.

 1. Skapa en mapplayout på disken. Tänk dig att du har en ren hårddisk framför dig, och du måste skapa mappar på den, där alla dina filer kommer att lagras i sorterad form. Rita den här strukturen på papper.
 2. Analysera innehållet i skivor och skapa ett schema för omfördelning av data. På systemskivan rekommenderas att endast operativsystemfiler och programfiler lagras, för att inte överbelasta det eller förlora viktiga data när du installerar om operativsystemet. Alla andra filer ska placeras på andra diskar. Analysera innehållet på din systemdisk och bestämma vilka filer, mappar eller program som kan överföras till andra diskar.
 3. Radera kopior av filer. Vanligtvis finns det på många olika datorer många duplikatfiler som inte bara tar ut diskutrymme utan också gör det svårt att hitta rätt information. För att bli av med dubbla filer, använd något program för att ta bort dubbletter, eftersom man manuellt gör det här är långt och ineffektivt.
 4. Rengör skrivbordet på datorn. Skrivbordet är datorns ansikte. Tyvärr representerar det ofta en osystematisk högra genvägar. För att hitta rätt etikett tar det ibland lång tid. Dessutom påverkar ett stort antal filer på skrivbordet datorns prestanda. Lämna bara de mest nödvändiga etiketterna på det, sätt allt annat på ett annat ställe.
 5. Omfördela filer till mappar enligt layouten på filer på den skiva du har ritat. Observera att alla mappar ska ha ett namn, vilket skulle tyda på vilken information som lagras där.
 6. Analys av installerade program. Ta bort program som du inte har använt under lång tid, och det behöver du inte i framtiden. Ta bort de spel som du inte längre behöver.
 7. Ta bort onödiga och tillfälliga filer. Använd för detta ändamål ett program för att rengöra datorn. Detta kommer inte bara att minska kaos bland dina filer, men kommer också att frigöra mycket diskutrymme. Detta program rekommenderas att användas regelbundet för att undvika att fylla datorn med olika skräp.

När du har rengjort datorn är det rekommenderat att du säkerhetskopierar viktiga filer från tid till annan. Detta kommer att förhindra förlust av värdefull information. Du bör ständigt hålla fast vid den skapade strukturen i filfördelningen och behålla en ordnad ordning.

Hur man sätter saker i ordning på datorns skrivbord

Tyvärr, för vissa användare är allt skrivbordsutrymmet fyllt med olika ikoner. Här kan du hitta programgenvägar, mappar, olika dokument, musik och till och med videor. Det är inte konstigt att med en sådan röra på skrivbordet börjar datorn sakta med tiden. Detta beror på att alla dessa filer finns i mappen “Desktop”, som finns på systemskivan. Ju mer den här mappen är, desto mindre utrymme är kvar för att säkerställa att operativsystemet fungerar smidigt.

För att se hur mycket diskutrymme “Desctop” upptar, räcker det med att hitta den här mappen i Utforskaren och se dess storlek. I Windows 7 ligger den här mappen på С:\Users\User\Desktop\. Där “C” är systemskivan och “User” är användarnamnet.
Skrivbordsmapp
Om storleken på den här mappen beräknas i megabyte eller till och med i gigabyte är det en signal att innehållet i mappen ska sättas i ordning.

På skrivbordet rekommenderas att du endast lagrar genvägar till ofta använda program samt etiketterna “My Computer”, “Recycle bin” och “Network”. Alla dokument, musik, video och andra filer ska tas bort från den här mappen till en annan disk. Bli av med vanan att spara allt på skrivbordet. Självklart, om du sparar allt där, kommer dessa filer alltid att vara till hands, men datorns prestanda är viktigare.

Ofta konfigureras webbläsarinställningarna så att alla nedladdade filer sparas i mappen Hämtningar på skrivbordet. För att säkerställa att nedladdade filer inte tar ut plats på systemskivan, skapa en mapp på den andra enheten “Downloads” och ändra webbläsarinställningarna så att varje gång webbläsaren begär sökvägen till mappen där den nedladdade filen sparas. Om webbläsaren tillåter kan du spara den här sökvägen i dess inställningar så att de nedladdade filerna sparas automatiskt i den angivna mappen.

Till exempel tillåter Google Chrome-webbläsaren dig att ange sökvägen till mappen där de nedladdade filerna ska sparas eller konfigurera nedladdningsprocessen så att webbläsaren alltid frågar vart du ska spara filen.
Nedladdningar Google Chrome
I Firefox-webbläsaren görs detta på samma sätt.
Nedladdningar Firefox
Problemet med att spara nerladdade filer till skrivbordet kan lösas på ett annat sätt. För att göra det, flytta mappen Hämtningar från systemskivan till en annan plats. På datorer med Windows 7 görs detta enligt följande.

 1. Klicka på “Start” -knappen och sedan på användarens namn.
 2. I den vänstra delen av fönstret som visas, leta reda på mappen “Downloads” och gå till dess egenskaper genom att högerklicka på den.
 3. Klicka på fliken Location och ange en ny sökväg till mappen “Downloads”. Klicka på Move-knappen.

När ditt skrivbord är rengjort, ta bara regeln att lagra endast de viktigaste etiketterna. Från tid till annan, utföra sin revision och ta bort allt onödigt.

Lagring av data i datorn

En viktig punkt i processen att organisera filer på datorn är att skapa en tydlig struktur för mapparnas placering på disken. På en hemdator har de flesta användare inte många typer av filer. I de flesta fall är det dokument, filmer, musik och fotografier. På skivan bör du därför skapa endast några grundläggande mappar: “Video”, “Bilder”, “Musik”, “Dokument”. Du kan också placera mappen “Hämta” där alla filer hämtas. Det rekommenderas också att skapa en mapp där du tillfälligt ska lagra filer, med den plats där du ännu inte har bestämt dig. Det är lämpligt att demontera den här mappen inom en eller två dagar, så att den inte blir ett lager för chaotiskt laddade filer.
Huvudmappar på datorn
Mappar med liknande namn (“My Documents”, “My Music” och så vidare) skapas också när du installerar operativsystemet. Men faktum är att de är alla placerade på systemskivan. Om du lagrar filer i dessa mappar kommer det lediga utrymmet på det att minska, vilket säkert kommer att påverka datorns prestanda. Ett sätt att undvika detta är att flytta dessa mappar till en annan skiva. För oerfarna användare är det inte så enkelt, så ovanstående metod kommer att vara optimalt för dem.

När du har skapat huvudmapparna (“Musik”, “Video”, etc.) i rotkatalogen på skivan bör du flytta alla filer som finns på skivan till dem. Inne i huvudmapparna kan du skapa ett obegränsat antal undermappar. Försök att hålla namnet visuellt och reflektera vilka filer som lagras i dem.

När fil sorteringsprocessen är klar, förblir endast huvudmapparna i rotkatalogen på disken. Lägg inte åt separata filer i skivans rotkatalog, så att situationen med slumpmässigt utspridda filer på skivan inte uppstår igen. Kontrollera regelbundet att fillagringsstrukturen du skapade inte bryts och ta bort all onödig data i tid.

Hur flyttar jag mappen “My Documents “

Varför överför mappen “My Documents” från systemskivan? Poängen här är inte bara att när antalet filer i den här mappen ökar kommer ledigt diskutrymme att minska. En av de främsta anledningarna till att du inte kan lagra dokument på den skiva där operativsystemet är beläget är att dessa filer kommer att förstöras när Windows kraschar eller installerar om. Tänk dig att ditt operativsystem inte längre kunde starta, och du förlorade en enda kopia av det oavslutade examensprojektet eller viktig dokumentation.

Experter rekommenderar att du flyttar mappen “My Documents” till en annan disk eller inte lagrar stora filer och viktig information där. För att flytta en mapp måste du ha skivan partitionerad i minst två partitioner. Ordern för att flytta mappen “My Documents” kan vara lite annorlunda beroende på vilken version av operativsystemet som helst. För Windows 7 kommer migreringsproceduren att se ut så här.

 1. Klicka på “Start” -knappen och klicka på användarnamnet.Startknapp
 2. Högerklicka på mappen “My Documents” och gå till mappen “Properties”. Mappegenskaper
 3. Gå till avsnittet “Location” och klicka på “Move” -knappen.Överföring av en mapp till en annan disk
 4. Klicka på namnet på disken där mappen “My Documents” kommer att finnas och skapa en ny mapp med namnet “My Documents” på den.
 5. Gå till den skapade mappen och klicka på knappen “Select Folder” nedan.
 6. I fönstret som visas klickar du på fliken Location och kontrollerar att den korrekta sökvägen är angiven i mappen.Flytta mappen Mina dokument
 7. Efter att ha klickat på “OK” -knappen visas en varning så att alla filer i mappen “My Documents” flyttas till den nya adressen. Klicka på knappen “Yes”.

Denna procedur är reversibel. Om du vill returnera mappen Mina dokument till dess ursprungliga plats blir det inte svårt.