Adobe Acrobat Reader – program för läsning av PDF

Med programmet Adobe Acrobat Reader är bekant för nästan alla användare som har stött på sitt arbete med PDF-filer. Detta är förmodligen det mest populära fria verktyget för visning av PDF-dokument. Denna programvara är lätt att använda, tar lite plats och ofta säljs datorer med den redan installerade Acrobat Reader. Det är allmänt accepterat att detta program endast kan användas för att visa och skriva ut PDF. Faktum är att verktyget är mycket bredare, trots att programmet inte tillåter att redigera PDF-filer. Varför annars kan jag använda Adobe Acrobat Reader? Här är bara en liten översikt över funktionerna i denna applikation.

Läser PDF-filer
Söker efter text i PDF
Hur skickar du en PDF-fil via e-post
Så här väljer du text i PDF
Hur man gör en elektronisk signatur i PDF

Läser PDF-filer

Öppnande av PDF-filer i Acrobat Reader, som regel, orsakar inte problem. Ofta används denna applikation som standard på datorn för att öppna denna typ av fil. Programmet låter inte bara öppna ett PDF-dokument och se innehållet, utan också göra det så bekvämt som möjligt att arbeta med. Det finns många inbyggda funktioner för detta ändamål. Här är några av dem.

 1. Förstoringsverktyg. Denna funktion kan användas i de fall då det inte är nödvändigt att öka hela dokumentet och det är nödvändigt att förstora bara ett separat område av det. För att använda den här funktionen, gå till “View” -delen i huvudmenyn längst upp i applikationen. I rullgardinsmenyn välj objektet “Zoom” och i det går till objektet “Loupe Tool”.
  Loupe Tool
  Klicka sedan på vänster musknapp på den del av dokumentet som du vill se mer detaljerat. En rektangel och ett popup-fönster visas på skärmen och visar den förstorade delen av dokumentet som omfattas av denna rektangel. Dess dimensioner kan ändras och zoomas.
 2. Visa PDF-filen i flera fönster. Detta läge är lämpligt när det är nödvändigt att flera sidor av samma dokument visas på skärmen samtidigt. Sådana fönster kan öppnas så många som du vill. För att göra detta, gå till “Window” i huvudmenyn och välj “New Window” avsnittet.
  Flera PDF-skärmar
  Denna operation bör upprepas så många gånger som nödvändigt fönster. Om du stänger ett fönster kommer de andra fönstren att vara öppna. För att stänga alla fönster i slutet av arbetet med PDF-dokumentet, bör du gå till avsnittet File” i huvudmenyn och välj “Close” -kommandot där.
 3. Anger hur sidorna visas. Med den här funktionen kan du visa sidorna i PDF-dokumentet som visas som det är lämpligt för användaren. För att använda den här funktionen, gå till “View” på huvudmenyn och välj “Page Display” här.
  Visar PDF-sidan
  I listan som visas väljer du önskad layout:

  • Per sida. Endast en sida av dokumentet är synligt i programfönstret.
  • Tillåt bläddring. Sidor går genom en kontinuerlig linje, en efter en. De kan rullas.
  • Tvåsidig vy. Två aktuella sidor visas samtidigt i programfönstret.
  • Rullar på två sidor. Liknande “Enable Scrolling”, men sidorna visas i två i kolumnen.

Detta är bara en liten översikt över verktygen för att optimalt visa PDF-filer som tillhandahålls av Acrobat Reader. Resten av funktionerna är lika intressanta och användbara. De kan nås direkt när de arbetar med PDF-dokumentet i den här applikationen.

Söker efter text i PDF

I Acrobat Reader kan du söka på två sätt.

 • Alternativet The “Find”. Den här funktionen används om du behöver hitta ett ord eller en grupp av ord i dokumentet du tittar på. För att göra detta, gå till avsnittet “Edit” i huvudmenyn och välj The “Find” sektionen.
  Sök i PDF-fil
  I det övre högra hörnet av PDF-dokumentet visas ett litet fönster där du måste ange frasen eller ordet du letar efter.
 • Alternativ “Search”. Den här funktionen används när du behöver hitta ett ord eller en fras i en grupp PDF-filer. Det finns inget behov av att öppna dessa filer. Gå till avsnittet “Edit” och välj “Advanced Search”.
  Avancerad sökning i PDF
  Ett stort sökfönster kommer att visas, där du måste ange en enhet eller mapp, sökfrasen eller ordet, liksom vissa sökkriterier.

Hur skickar du en PDF-fil via e-post

Den här funktionen används ofta när du skickar skannade dokument till andra personer. Det skannade dokumentet ska öppnas i Acrobat Reader och klicka på ikonen med kuvertbilden i toppmenyn. Om det inte finns, kan du klicka på “File” i huvudmenyn och välj avsnittet “Send File”. I fönstret “Attach to Email…” som visas väljer du verktyget för att skicka e-post.
Skicka via e-post PDF

Det här kan vara standardmailen på din dator eller webbmail, till exempel Gmail. Observera att ett brev med en PDF som bifogas det kommer att placeras i “Draft” -mappen i postprogrammet.

Så här väljer du text i PDF

Vissa användare tror att eftersom Acrobat Reader inte är avsedd att redigera PDF-dokument, kan ingenting ändras i det. Det är faktiskt inte helt sant. Redigera text i en PDF-fil, radera eller klistra in bilder, ändra dokumentets struktur verkligen inte. Men du kan göra anteckningar eller lägga till kommentarer i den färdiga texten. Du kan till exempel välja en del av texten med färg. Det här är väldigt lätt att göra.

 1. Öppna panelen “Tools”, gå till avsnittet “Comment” och klicka på Marker-ikonen och “Highlight Text” -verktygetips.

  Markera färg pdf

 2. Markera texten du vill markera med musen. Det valda området blir gult.
 3. Om du vill ändra färg på valet eller dess ljusstyrka högerklickar du på den markerade texten och väljer “Properties” i menyn som visas.
  Markera text PDF

Den valda texten kan inte bara markeras med färg, men också korsas eller betonas. Du kan lägga till en anteckning i det valda området. Texten i denna notering kommer att döljas och visas endast när du klickar på motsvarande ikon nära det valda området. Du kan skriva en kommentar var som helst och texten kommer att ligga ovanpå dokumentet. För att alla ändringar som ska göras ska vara synliga och när dokumentet öppnas senare måste PDF-filen sparas.

Hur man gör en elektronisk signatur i PDF

Om du får dokument från dina underordnade för verifiering är det väldigt bekvämt att använda sin elektroniska signatur för godkännande. Det ska inte förväxlas med en elektronisk-digital signatur som används i dokumentcirkulationen och har laglig kraft. I det här fallet handlar det bara om att titta på dokumentet med bilden av din signatur för att använda detta dokument inom din organisation. I det här fallet kan du skriva in texten på din signatur på tangentbordet, rita den eller lägga till ett exempel på din signatur från filen. Detta är gjort så.

 1. Gå till “Tools” -panelen och hitta avsnittet “Fill & Sign”.

  Lägg till bildtext till PDF

 2. Klicka på “Sign” -knappen. Om du redan har en underskrift, läggs den omedelbart på den angivna platsen. Du kan också dra den till önskad del av dokumentet. Om du loggar in för första gången visas ett fönster som hjälper dig att skapa en signaturmall.

Skriv ett PDF-dokument

 • Du kan välja alternativet “Type” och skriva texten på signaturen på tangentbordet. I det här fallet kan du välja en typ av skrivning från flera föreslagna stilar.
 • Med alternativet “Draw” kan du göra det med en mus, som det är gjort, till exempel i Paint-programmet.
 • Du kan använda avsnittet “Image” och tillämpa en bild med din signatur när du tittar på dokumentet. Du kan göra en sådan bild på flera sätt. Du kan till exempel skriva på papper, skanna signaturen som en bild och använda den här bilden som en signatur. Du kan även ta en bild på din telefon om din signatur på papper och använd sedan bilden som ett underskriftsprov.

Efter att signaturen har levererats, glöm inte att spara dokumentet.

Som du kan se från den här översynen är det gratis Acrobat Reader-programmet tillräckligt för visning, utskrift och granskning av dokument i PDF-format. För att redigera sådana dokument måste du använda den betalda, förbättrade versionen av Adobe Acrobat. Det är inte billigt, men ibland är användningen av en betald version motiverad, särskilt inom företaget eller företaget.